Druženje za pamćenje: Gimnazija “Bihać” organizator još jednog susreta “Putevima prijateljstva”

JU Gimnazija "Bihać" je u vremenskom periodu od 9. do 14. juna 2019. godine bila domaćin susreta "Putevima prijateljstva".

Ove godine susret je organiziran pod nazivom „Znanje je moć“.

Učesnici ove već tradicionalne manifestacije su bili učenici i profesori iz mariborske Prve gimnazije, novosadske Gimnazije "Isidora Sekulić", turske Gimnazije „Kadikoy lisesi“ i ženske srednje škole iz Istanbula, United World College iz Mostara i ove bihaćke škole.

U druženju je sudjelovalo oko 170 učenika i profesora, a cilj ovog značajnog projekta je ujedinjenje i povezivanje vršnjaka, upoznavanje različitih kultura, promoviranje JU Gimnazije "Bihać", grada Bihaća, Unsko-sanskog kantona i naposljetku naše domovine Bosne i Hercegovine. U ranim jutarnjim satima, u ponedjeljak 10. juna, učenici i profesori su krenuli u obilazak stare jezgre grada i ostalih kulturnih i historijskih znamenitosti Bihaća.

U prostorijama škole upriličena je izložba o povijesti grada Bihaća i okolnih naselja Sokolac i Ostrožac. U saradnji s profesorom Asmirom Piralićem izložbu su pripremili učenici Tarik Jusufhodžić i Edina Alagić, a naši gosti nisu krili oduševljenje ovom nadasve zanimljivom i edukativnom postavkom. Ostatak dana proveli su u pješačenju 6 km do vodopada Štrbački buk, uživajući u prirodnim ljepotama Nacionalnog parka "Una".

Drugi dan druženja je bio rezerviran za upoznavanje ostalih gradova Unsko-sanskog kantona, pa su domaćini i gosti išli u razgledanje Sanskog Mosta, Ključa i Bosanske Krupe. Već sljedeći dan su se uputili za glavni grad BiH, a na putu za Sarajevo posjetili su kraljevski grad Jajce i vezirski grad Travnik, a profesor Piralić je istaknuo najznačajnije kulturno-historijske osobitosti ovih bosanskih gradova.

Nakon dolaska u bh. prijestolnicu i obilaska historijskih spomenika, u popodnevnim satima su se krenuli prema Vrelu Bune, zatim Jablanici, a konačno odredište bio je Mostar. Završna manifestacija okupila je još jednom sve učesnike ovog projekta. Uručeni su pokloni rukovodiocima partner-škola, nakon čega su svi uživali u nastupima koje su priredili učesnici iz Turske, te bihaćki gimnazijalci Samra Zulić, Dino Ružnić i Lejla Ćehić. Susret je oficijelno završen u petak (14. juna) kada su se svi učesnici sretni i zadovoljni uputili svojim domovima noseći sa sobom samo lijepe uspomene i utiske.

"Ovom prilikom se zahvaljujemo svim učenicima i profesorima JU Gimnazije “Bihać” koji su učestvovali u organiziranju i realiziranju ovog velikog projekta, te našem direktoru Jasminu Hodžiću, čestitamo im na nesebičnom zalaganju i promociji naše škole. Također pozdravljamo drage goste i nadamo se da će ovakvih regionalnih i međunarodnih druženja biti i u budućnosti. Posebno se zahvaljujemo sponzorima i donatorima bez kojih susret ne bi bio realiziran, a tu je svakako najvažniji generalni sponzor BHRI (Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative) program. Pored njih Gimnaziju su pomogli i Vlada USK-a, Grad Bihać, Meggle Mljekara, Bihaćka Pivovara i Veterinarski Zavod Bihać", poručili su organizatori ovog susreta.