Gladnih je iz dana u dan sve više

asd
Građani traže pomoć u hrani, sredstvima za dezinfekciju, pelenama za odrasle i ortopedskim pomagalima, kaže Mirojević

Sve je više siromašnih građana koji jedva preživljavaju, kao i onih koji su zbog pandemije koronavirusa ostali bez posla i na rubu su egzistencije. Humanitarne organizacije koje pomažu socijalno ugroženim građanima svaki dan dobijaju nove korisnike, stoga im je svaka pomoć izuzetno važna. Generalni sekretar MDD Merhamet Sidik Aždahić i Edina Mirojević, sekretar Crvenog križa Stari Grad, kažu kako će im dobro doći novčana pomoć koju su dobili od Općine Stari Grad kako bi građanima barem malo olakšali tešku situaciju.

Povrće i tjestenina

- Ovo je dugogodišnja podrška Općine Stari Grad. Sredstva usmjeravamo na naše imanje u Zavidovićima gdje na godišnjem nivou proizvodimo 70 tona povrća i oko 20 tona tjestenine, a sve se dijeli našim korisnicima širom BiH. Većina proizvoda se plasira kroz naše narodne kuhinje. Od danas, kada počinje ramazan, krenut ćemo sa distribucijom prehrambenih paketa, izjavio je Aždahić. Dodao je da MDD Merhamet ima oko 8.000 korisnika na nivou BiH.
- Vodimo brigu i o migrantskoj populaciji u Tuzli, a djelimično i u USK-u. Imamo i kućne posjete, pogotovo za vrijeme ramazana, kada vršimo dostavu iftara starijim osobama, kazao je Aždahić.
Edina Mirojević, sekretar Crvenog križa Stari Grad, zahvalila je na finansijskoj podršci istakavši da će sredstva iskoristiti za realizaciju aktivnosti Crvenog križa, pomoć socijalno ugroženim građanima i osobama koje su zbog pandemije ostale bez posla.
- Crveni križ Stari Grad, uz pomoć Općine Stari Grad, od početka pandemije je na raspolaganju našim građanima koji nam se konstantno obraćaju za pomoć u hrani, sredstvima za dezinfekciju, pelenama za odrasle, ortopedska pomagala i drugo. Bez finansijske pomoći Općine mi ne bismo mogli adekvatno odgovoriti na situaciju koja nas je zadesila, istakla je Mirojević.
Navela je da je Crveni križ Stari Grad od početka godine u saradnji sa Općinom organizovao dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi, te edukaciju povodom Svjetskog dana tuberkuloze, dok su povodom Svjetskog dana zdravlja dijelili pakete socijalno ugroženom stanovništvu.
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je rekao da podrška ovim organizacijama nikada nije bila upitna jer oni rade s najugroženijim kategorijama stanovništva.

Ugroženi

- Iako je smanjen priliv sredstava u budžet, nastavljena je podrška humanitarnim udruženjima, penzionerima, udruženjima za djecu oboljelu od raka, osobama treće životne dobi itd. Osigurat ćemo sredstva za pomoć građanima, organizacijama i udruženjima koji rade sa ugroženim kategorijama stanovništva, dok ćemo ostale projekte svesti na najmanju moguću mjeru jer su takve okolnosti. Mi kontinuirano potpomažemo ove dvije organizacije i u posljednjih dvanaest godina za podršku Merhametu izdvojili smo oko 244.000 KM, dok smo za Crveni križ Stari Grad izdvojili oko 275.000 KM. Ove godine smo budžetom planirali grant od 10.000 KM za Merhamet i 20.000 KM za Crveni križ i nadam se da će našim građanima ovo biti od velikog značaja, dodao je načelnik Hadžibajrić.