Glavni inspektor FUP-a Ibro Bešlija prijavio nezakonitosti pa suspendiran

Nezavisni odbor Parlamenta Federacije BiH na jučerašnjoj prvoj vanrednoj sjednici u Sarajevu razmatrao je novonastalu situaciju u Federalnoj upravi policije, na osnovu podneska načelnika Sektora za podršku FUP-u, koji je tražio mu se pojasni ko rukovodi ovom agencijom.

Javni konkurs

Sead Bardak, predsjednik Nezavisnog odbora, kazao nam je da je odlučeno da se Vladi FBiH pošalje urgencija da, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Federacije, izvrši imenovanje zamjenika direktora FUP-a po provedenom javnom konkursu, kako prenosi Avaz.

- Lista uspješnih kandidata dostavljena je Vladi FBiH 23. oktobra 2018. godine posredstvom resornog ministra. U skladu s članom 55. stav 2 Zakona o MUP-u FBiH, Vlada je bila dužna izvršiti imenovanje zamjenika u roku od 30 dana, što nije učinjeno do danas – rekao je Bardak.

On kaže da je zatražena i informacija od Vlade FBiH i resornog ministra o tome šta su uradili po pitanju dostavljene ostavke direktora FUP-a te informaciju ko trenutno rukovodi FUP-om. Kako saznajemo, načelnik Sektora za podršku koji je tražio da mu se razjasni situacija u FUP-u je Ibro Bešlija, glavni inspektor.

Bešlija je prošle sedmice suspendiran s ove pozicije, i to na osnovu rješenja koje su potpisali Nurudin Hafizović, načelnik Federalne istražne službe kriminalističke policije, i Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Bešlija je, saznajemo, suspendiran zato što je Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ali i drugim institucijama, prijavio određene nezakonitosti u ovoj policijskoj aganciji. No, istog dana kad je uputio prijavu, po povratku u FUP, sačekalo ga je rješenje o suspenziji bez obrazloženja, samo da napusti radno mjesto.

Bešlija je, naime, ukazao na nelogična i nezakonita dešavanja na relaciji Dragan Lukač - Nurudin Hafizović. On je ustvrdio da je Lukač 28. decembra prošle godine ovlastio Hafizovića da za njega potpisuje određene akte. Ukazao je i na to kako je Hafizović uopće mogao 25. januara postaviti Lukača na radno mjesto glavnog inspektora - stručno-operativnog koordinatora u kabinetu direktora.

Jasna procedura

Bešlija je ove nazakonitosti prijavio i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), Vladi FBiH, Tužilaštvu KS, Uredu visokog predstavnika (OHR)… napisavši da u ovoj instituciji vlada pravna anarhija.

Ovaj, sada već suspendirani inspektor ukazao je i na to da, prema Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH, direktor rukovodi FUP-om, a zamjenik direktora preuzima dužnost direktora FUP-a dan nakon donošenja rješenja o razrješenju s dužnosti, prihvatanjem ostavke ili istekom mandata direktora, ali i da zamjenika direktora, ukoliko je spriječen obavljati spomenute dužnosti, mijenja rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se obavljaju poslovi kriminalističke policije.

Lukača istražuje Tužilaštvo      

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH, podsjećamo, utvrdio je da je Lukač još prije četiri godine trebao biti penzionisan, a da je 2017., sa pune 44 godine staža, izgubio i status policijskog službenika. Lukač je na taj način, što je utvrdio i Nezavisni odbor Parlamenta FBiH, prekršio i Zakon o policijskim službenicima te, evidentno, ostvario nezakonitu imovinsku korist primajući plaće nakon 2014. godine, a trebao je, po zakonu, ići u penziju. Zbog toga je Tužilaštvo i zvanično formiralo predmet protiv Lukača te istražuje ove nezakonitosti.

Uostalom, utvrđeno je da je Lukač dvije godine nezakonito bio i direktor, odnosno da ga Vlada FBiH nikad nije potvrdila. Vlada, u kojoj su tada bili ministri iz Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte, donijela je 9. aprila 2015. odluku o privremenom rješenju do konačne sudske presude. No, prošle godine, po pravosnažnosti presude Općinskog suda u Sarajevi, Vlada je odbila potvrditi njegovo imenovanje i potvrdila samo da je on dvije godine bez zvanične potvrde obavljao poslove direktora.

Vlada ga odbila imenovati i 2014.

Vlada FBiH odbila je i u jesen 2014.  imenovati Lukača za direktora FUP-a. Nakon što mu je istekao prvi mandat, Vlada je jednoglasno odbila prijedlog Nezavisnog odbora za imenovanjem i zatražila raspisivanje novog konkursa. Tada je za vršioca dužnosti direktora imenovan zamjenik Ensad Korman, a Lukač je prebačen u Terenski odjel FUP-a u Tuzli. No, dolaskom SDA na vlast, Nezavisni odbor, u kojem je bio Sead Selman, Lukača je na kraju ipak imenovao za direktora, a on mu se odužio tako što ga je postavio u FUP na jednu od rukovodećih pozicija.