Heftičnjak: Glupa i gluplja: Portparolke sramote i beščašća

heft215

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

One se zovu Valentina Vujičić i Slađana Todić. One ponosno veličaju ratne zločince, jedna kaže za presuđenog ratanog zločinca za genocid, Ratka Mladića da je: ''Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj'', dok druga poentira: ''Ma nek smo vas pobili''. Za te svoje ''zasluge'' Slađana i Valentina su nagrađene državnim stipendijama i nastavkom školovanja u Srbiji. Znate onaj film u kojem se Jim Carrey i Jeff Daniels takmiče ko će ispasti gluplji, tako su se Slađana i Valentina takmičile ko će više izreći veću sramotu i glupost, ali tako je to u većinskom dijelu entiteta RS i Srbije, nažalost, gdje je veličanje najgorih ratnih zločinaca od Drugog svjetskog rata naovamo stvar prestiža i nešto za što ćete na kraju krajeva biti nagrađeni. Da paradoks bude veći, radi se o dvije studentice koje su studirale na Fakultetu kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu! Dakle, u gradu koji je brutalno granatiran, ubijan i držan pod opsadom skoro četiri godine. Glupa i gluplja će nastaviti svoje školovanje u Srbiji na poziv šefa srbijanske obavještajne službe Aleksandra Vulina.

 

U nagrađivanje studentica koje veličaju ratne zločine uključio se i javni establišment RS-a, pa je direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek, obznanio da će ta javna kompanija stipendirati glupu i gluplju. Državno Tužiteljstvo BiH priopćilo je da je otvorilo predmet o ovom slučaju. Prema Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine, zabranjeno je negiranje presuđenih ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca, ali svi znamo da od toga neće biti ništa, jer prvi koji bi trebao odgovarati za kršenje ovog zakona je Milorad Dodik koji to nemilosrdno i praktično radi iz dana u dan. Ono što je najporaznije i što izgleda kao labirint iz kojeg nema izlaza jest da službena Srbija nastavlja veličanje ratnih zločinaca, njihovog naslijeđa i porazno je da ta vrsta višedecenijske torture mainstream kojoj se ne nazire kraj. Historija se ponavlja i ništa se nije naučilo, nažalost. Ta ista Srbija umjesto pokajanja, srlja u novi avanturizam i otvara mogućnost za nove sukobe.

 

Ono što Aleksandar Vulin, inače specijalista i trbuhozborac svega onoga što Vučić misli ali ne želi baš javno da kaže, naziva ''srpskim svetom'' je reinkarnacija tzv. velike Srbije. Taj projekat je izazvao etničko čišćenje, ratne zločine i genocid – osuđeni su brojni vojni, politički i sigurnosni zvaničnici pred međunarodnim sudom, ali Vučin i Vulin i dalje maštaju o njegovom nastavku, tako da im Slađana i Valentina dođu kao idealne maskote, dvorske lude pogodne da ideju masovnih zločina predstave kao ''herojstvo'', a time opravdaju i sve ono što je radio Slobodan Milošević i njegov eksponent u Bosni i Hercegovini Radovan Karadžić. Glupa i gluplja su ogledalo i današnje RS i Srbije, pa se s pravom mnogi drugi studenti pitaju treba li učiti i truditi se, ili je dovoljno veličati ratne zločine i biti nagrađen stipendijom i svim povlasticama... Ali kako je Slobina velika Srbija, sa JNA i svom logistikom iza sebe, polomila zube na Bosni, zamislite kako će proći Vučićev i Vulinom srpski svet, sa ove dvije portparolke sramote i beščašća.