Godina agresije Rusije na Ukrajinu

rat
Započinjanje rata je jednostavno, završiti ga je, međutim, dosta teže

 

Ruska invazija na Ukrajinu započela je prije godinu. Ali kako bi rat mogao završiti? Čini se da je Rusija dalje od pobjede nego ikad, ali ukrajinski trijumf također je daleko od izvjesnog.

 

 

Putinove iluzije

Započinjanje rata je jednostavno. Završiti ga je, međutim, dosta teže. Na početku gotovo svakog vojnog sukoba stoji iluzija da će protivnika biti relativno lako poraziti.

Kad su njemačke trupe krenule na istočni front, u avgustu 1941., na svojim su vagonima naškrabale "Odmor u Parizu". Hitlerov "blitzkrieg" na kraju je trajao šest godina.

Kada je ruski predsjednik Vladimir Putin, 24. februara 2022., umarširao u Ukrajinu, očito je vjerovao da će moći osvojiti Kijev u roku od samo nekoliko dana i uspostaviti marionetsku vladu. Bila je to iluzija koja je nestala u dimu protutenkovskih raketa koje su zapadni saveznici isporučili Ukrajini. Ruska vojska, kao što je ubrzo postalo jasno, nije dovoljno moćna da pokori narod koji je spreman boriti se za vlastitu slobodu. I kako je popis ukrajinskih vojnih uspjeha rastao, tako su se i njihovi ratni ciljevi promijenili. Opstanak više nije jedini cilj. Sada žele pobjedu.

Prekrajanje Evropa

 

Putin je na mnogo načina manje predvidljiv od sovjetskih vođa koji su vladali SSSR-om u drugoj polovici 20. stoljeća. Ljudi poput Leonida Brežnjeva vodili su posredničke ratove u Aziji i Africi i naoružali Sovjetski savez nuklearnim oružjem. Ali u Evropi je Sovjetski savez bio status quo sila. Putinova Rusija, naprotiv, zainteresirana je za prekrajanje granica Starog kontinenta.

Putin ima 70 godina. Više puta su kružile glasine da boluje od raka. No, bi li putinizam nestao da ruski čelnik odjednom nestane s pozornice? Rat protiv Ukrajine, međutim, može biti Putinova privatna opsesija, a tolerira ga ruska elita samo iz oportunizma. Pitanje je do kada.

 Žrtve rata

Prema procjenama Reutersa, u invaziji Rusije na Ukrajinu poginule su najmanje 42.000 ljudi. Nestalo je najmanje 15.000 osoba, ranjeno je blizu 60.000, a izbjeglo je 14 miliona ljudi, pretežno Ukrajinaca. Uništeno je 140.000 objekata i zgrada, a šteta od ratnih razaranja procjenjuje se na 350 milijardi dolara.