Godišnji odmor u karanteni u Cazinu: Držali su nas zatvorene kao ovce

cazin
Prvi bh. građani otpušteni iz izolatorija u Cazinu kažu da su se osjećali kao u zatvoru i da su jedva izdržali “kaznu”.

Prva grupa bh. građana iz karantina u cazinskoj medresi u četvrtak je puštena kući, nakon što su ponovni testovi ukazali na negativne rezultate. Radi se o osobama koje su iz inostranstva pristigle 9, 10. i 11. aprila, te su na ovom mjestu provele 14 dana.

Iako su uslovi u samom karantinu bili podnošljivi, a humani građani su im pomagali i dostavljali dodatne potrepštine, izolovani u karantinu su ipak jedva izdržali do kraja. Zbog činjenice da je bilo mnogo dezinformacija o dužini njihovog ostanka, kao i oprečnih izvještaja o broju zaraženih među njima, pobunili su se noć uoči otpuštanja. Iako je sve završeno mirno, višednevni gubitak slobode ostavio je traga. Kasim i Samir, koji su sve vrijeme uživo prenosili snimak iz karantina, sa ostalima u karantinu bili su u centru pažnje cijele bh. dijaspore kojoj je ovo bio najbolji pokazatelj zašto za sada ne treba ni pomišljati na dolazak u domovinu.

– Odležao sam godišnji odmor i sad me zovu da se vratim na posao. Ja sam prebolovao brucelozu, tako da je ovo ništa. Ali, držati ljude ovako zatvorene kao ovce nikome ne bih preporučio, kazao je Kasim.

U subotu bi u kućnu izolaciju trebali i preostali dijasporci, koji su u karantin primljeni od 12. aprila. Tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus tokom izlaznog testiranja, poslate su u lječilište Gata kod Bihaća. Međutim, sada mještani Gate negoduju.

 Pored naših zahtjeva i molbi da se ne dovode novooboljeli dok se ne opremi izolatorij, oni su doveli nove pacijente u našu Gatu. Vlast kritikujemo, ali sa ljudima suosjećamo, te im želim brz oporavak, a nama sreću i pomoć od Boga, jer od kantonalne Vlade je nećemo dobiti, kazao je Hasan Keškić, član mjesne zajednice i gradski zastupnik iz Gate.

Cjelokupnu situaciju osudili su mnogi lokalni politički subjekti. Nezavisni blok je uputio inicijativu Parlamentu FBiH da se ljudi nakon testiranja na granicama upućuju u kućnu izolaciju, uz mjere kontrole i nadzora.