U Cazinu obilježena godišnjica formiranja 101. muslimanske krajiške brigade

Dana 9. aprila 1992. godine u cazinskom naselju Kovačevići formirana je i prva postrojena 101. muslimanska brigada, koja je bila sastavljena od dobrovoljaca i patriota Cazinske krajine pod vodstvom komandanta Hase Kovačevića - Hadžije.

Uz prisustvo boraca, RVI-a, komandira, mještana, omladine te predsjednika Organizacije porodice šehida Cazin, Ismeta Bašagića, i Patriotske lige, Muje Beganovića, izveden je prigodan program.

U starim, tradicionalnim nošnjama članovi KUD-ova su uveličali ovaj program. Položeno je cvijeće na Centralnom šehidskom obilježju Cazin te na spomen obilježje u MZ Liskovac, potom u Kovačevićima, na mjestu prvog postrojavanja brigade, gdje je Udruženje boraca 101. muslimanske krajiške brigade prije nekoliko godina podiglo spomen-ploču.

Image

Uz prisustvo efendija iz džemata Liskovac i Čajići proučena je fatiha i dova pred duše svih šehida, poginulih boraca ARBiH.

Prisutnima se obratio i Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Grada Cazina:

- "Čestitam u ime Grada Cazina narod, patriotama dobrovoljcima prve brigade u BiH. Jaki temelji države su kada se uvažavaju njeni borci oslobodioci. Cazinska krajina je nepresušan izvor patriotizma. Narod Cazina je dao pet brigada, namjensku vojnu industriju, vojni aerodrom Ćoralići, Regrutni nastavni centar Gornja Koprivna, vojnu bolnicu, policiju te nesebičnu podršku naroda u opremi i hrani, jer je tada bilo najbitnije braniti državu od agresije. Ponosni smo na sve patriote, istinske heroje, koji zaslužuju bolji status u svojoj lijepoj BiH. Na istini i pravdi gradimo našu lijepu BiH."