Godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji: Tuzla se prisjeća svoje mladosti (FOTO)

Tuzla se danas prisjeća svoje mladosti koja je prekinuta na današnji dan prije 24 godine

Porodice ubijenih, prijetelji i komšije okupili su se jutros na Aleji mladosti na Slanoj banji kako bi obilježili 24. godišnjicu masakra na tuzlanskoj Kapiji u kojem je granatom ispaljenom s položaja Vojske Republike Srpske, s planine Ozren, ugašen 71 život, dok je više od 200 civila ranjeno.

Prije dvadeset i četiri godine, 25. maja 1995. godine, pripadnici tzv. Vojske Srpske Republike pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na cenar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jednu Tuzlanku i Tuzlaka. Tuzla se danas prisjeća svoje mladosti koja je prekinuta na današnji dan prije 25 godina.

U jutarnjim satima položeni su vijenci i cvijeće civilnim žrtvama na Slanoj Banji, a zatim u 11 sati bit će upriličena komemoracija i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Kapiji. U 20:55 sati, u vrijeme napada oglasit će se sirene.

Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen kao Dan mladosti. Zbog toga je centar grada bio pun mladih ljudi, koji su željeli iskoristiti prvi sunčan dan nakon niza kišnih i barem na nekoliko sati u vrtlogu ratnog ludila "živjeti normalno", prenosi Radiosarajevo.ba

Radost i mladost prekinuti su padom granate u 20.55 sati, a zamijenili su ih neizbrisiva tuga i smrt. Oni koji su preživjeli masakr na svoj se način bore sa strašnim posljedicama, kako fizičkim, tako i psihičkim.

Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, danom žalosti za područje našeg kantona. S tim u vezi, na ovaj dan sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknuti će zastave na pola koplja/jarbola, a sve medijske kuće i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode danu žalosti.