Godišnjica smrti Hakije Turajlića: Vizionar bolje BiH ubijen je na današnji dan

Hakija Turajlić, bivši istaknuti rukovodioc Energoinvesta i bivši potpredsjednika Vlade RBiH, ubijen je na današnji dan prije 27. godina. Oklopno vozilo UNPROFOR-a, kojim se Turajlić 8. januara 1993. godine vraćao sa sastanka na aerodromu s privrednom delegacijom iz Turske, kojoj se nije dozvolilo da uđe u grad, na punktu Sijera 4 (Kasindolska ulica) zaustavili su pripadnici ondašnjih srpskih vojnih formacija. Nakon što su pripadnici francuskog UNPROFOR-a otvorili vrata transportera, jedan od vojnika je ispalio rafal u Turajlića.

 

Tužilaštvo KS-a podiglo je 1998. godine optužnicu protiv Gorana Vasića zbog ratnog zločina, a terećen je i za ubistvo Hakije Turajlića, ali zbog nedostatka dokaza oslobođen je optužbi.

Prije četiri godine, zbog složenosti predmeta, slučaj je prebačen Tužilaštvu BiH.

Energoinvest d.d. Sarajevo, povodom 27. godišnjice od smrti Hakije Turajlića (8.1.1993.- 8.1.2020.), s posebnim pijetetom sjeća se tog izuzetnog čovjeka.

 

Predstavnici Energoinvesta će danas u 10.00 sati posjetiti Turajlićev mezar kod Ali-pašine džamije u Sarajevu, a nakon toga i mjesto pogibije u Kasindolskoj ulici, najavljeno je iz te kompanije.