Godišnjica smrti Zaima Imamovića: Legendarni komandant poginuo dva dana prije uspostave mira

godišnjica smrti
Danas se obilježava 27. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Armije R BIH i dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" Zaima Imamovića. Poginuo je 9. oktobra 1995. godine u 34. godini života na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojske grede na lokalitetu Treskavice.

 

Samo dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu BiH, veliki čovjek, patriota, istinski gazija i heroj oslobodilačkog rata, poginuo je od gelera. Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarivanju životnog cilja, spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države.

Godišnjica pogibije legendarnog komandanta bit će obilježena polaganjem cvijeća na njegovom mezaru u haremu Alipašine džamije u Sarajevu te na spomen obilježju Dujmovska brda.

Zaim Imamović rođen je 22. aprila 1961. godine u selu Poratak kod Ilovače. Bio je visoki oficir JNA koju je napustio početkom agresije na BiH u činu kapetana prve klase.

U maju 1992. godine u mjestu Posestra osnovao je Prvu drinsku brigadu čiji je bio komandant.

Imamović je jedan od najzaslužnijih za odbranu Goražda u presudnoj bici koja se odigrala u rejonu Preljuće i dijela fočanskog sela Zebine Šume 1992. godine. Nedugo poslije toga, u maju je osnovao Prvu drinsku udarnu brigadu na čijem je čelu bio do 1. aprila 1993. godine.

Tokom rata šest puta je ranjavan. Sahranjen je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a kasarna Oružanih snaga BiH u Pazariću nosi ime legendarnog komandanta. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem, značkom "Zlatni ljiljan".

Njegovo herojstvo, hrabrost i poštenje su odlike po kojima ga pamte u Goraždu u kojem je bio jedan od organizatora operacije kodnog naziva "Krug", izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođeno šire područje grada Goražda te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.