Obilježena 27. godišnjica stradanja u Jezeru, Ljoljićima i Čerkazovićma (VIDEO)

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce „Spomen njima, po(r)uka nama”, u opštini Jezero danas je obilježena 27. godišnjica od stradanja Bošnjaka s ovog područja.

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, te učenjem fatihe kao i prigodnim mevludskim programom u Carskoj ili Sultan-Bajazidovoj džamiji odata je počast za 57 žrtava Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

Ubijeno je 36 muških i 21 ženska osoba. Najstarija osoba Bešlić Mevla imala je 86 godina, najmlađa osoba Adis Zobić imao je samo devet godina, prosjek godina ubijenih osoba je 51 godina.

- Dok je bosanskih heroja bit će i Bosne i Hercegovine, a dok je naše Bosne i Hercegovine u njoj će živjeti Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Romi i ostali sve do Sudnje dana ako Bog da, i to u miru. Zapamtite da je garancija našeg opstanka u našoj zemlji i ovom prostoru postojanje djece. Ako zločinci misle da neće biti kažnjeni, jer pravda na ovom svijetu nedostatna, ali zapamtite da će ih stići Božija kazna. Bez obzira na neslaganje, nejedinstvo, izgubljenosti i svađa Bošnjaka u Jezeru, mi ćemo uvijek biti uz njih, nikad neće biti sami i pomoći ćemo im onoliko koliko treba. Trebamo uraditi sve što možemo u svim bh. gradova da makar malo bude udovoljenja ovozemaljkska pravda, da živimo svi skupa sa svojim komšijama  jer je to sudba ovog svijeta i nas samih – kazao je prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Tragaju za najmilijima

Tog kobnog 3.juna i 9.septembra 1992. godine ubijane su žene, djeca, starci pa čak i cijele porodice. Do sada je pronađeno, identificirano te ukopano 39 žrtava, dok se traga još za 18 mještana.

Kao svake godine okupljamo se na istom mjestu da se sjetimo oni koji su dali svoje živote kako bi mi bili danas u jezeru. Posebno smo zahvalni MIZ Jajcu, Općini Jajce i načelniku Edinu Hozanu te Muftijstvu travničkom koji nam jedini daju podršku. U Jezeru se desio strašan zločin ubijene su svi oni koji u ostali na ognjištima misleći da se neće ništa desiti. Za ubijene u Jezeru niko još nije odgovarao, a mnoge majke su umrle koje nisu dočekale da pronađu svoju djecu. Nadam se da ćemo pronaći naše najmilije, a da zločince stigne pravda – rekao je Mirsad Omerinović, predstavnik Udruženja građana „3. juni“ iz Jezera.

Pušteni na slobodu

Sud BiH je izrekao prvostepene presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu i Mirku (Mile) Pekezu. Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. oktobra 2013. godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. Puštanjem 18. novembra 2013. godine došlo je do traumatizacije preživjelih i porodica ubijenih.

Prisutnima se obratio i načelnik općine Jajce Edin Hozan koji svakodnevno pruža podršku Bošnjaicma Jezera.

- Drago mi je što sam u prilici da prisustvujem u Jezeru na ovaj datum i mimo ovog datuma. Naš glavni cilj da pomognemo Bošnjake, da im pružimo podršku kako se ne bi osjećali osamljeni ili ostavljani jer je to je naša obaveza. Također, žrtve koje su pale u proteklom periodu, žrtve koje su pale u ratu, krv koja je prolivena, svaki zahmet koji je učinio borac za odbranu Bosne i Hercegovine obavezuje nas u ovom periodu mira, da dajemo svoj maksimum i trudimo sve ono što je stvoren da čuvamo, a to je država Bosna i Hercegovina – rekao je načelnik Hozan.

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović je istakao da se svaki zločin mora osuditi bez obzira koga je napravio.

- U Jezeru smo se okupili kako bi se prisjetili naših šehidi i tako trebamo da radimo sve dok smo živi. Trebamo se sjećati nevinih ljudi koji su ubijeni bez ikakve krivice, isto tako trebamo osuditi ovaj, ali i svaki zločin bezobzira o kome se radilo i s koje strane bio. Trebamo tražiti i pravdu, jer nažalost ne znamo gdje su ostaci 18 ubijenih. Ovim putem poručujem onima koji znaju gdje su im tijela, treba im proraditi ljudska savjest i jednom da kažu gdje su tijela kako bi ih na dostojanstven način ispratili na onaj i bolji svijet – istakao je muftija Adilović.

Slaba podrška

Iako su upućeni pozivi većim nivoima vlasti, niko se nije odazvao ni ove godine kako ni prethodnih. Bošnjaci Jezera su zabravljeni i od Sarajeva, ali i Banja Luke. Jedina veza s Federacijom odvija se preko jajačkog Medžlisa i Općine Jajce.

Pored manjeg broja mještana i gostiju iz drugih gradova na obilježavanju 27. godišnjice stradanja Bošnjaka Jezera prisustvovao je i Nisvet Hrnjić, ministar u Vladi SBK, Amer Mrako Zastupnik u Skupštini SBK-a, Amir Čavak, glavni imam MIZ Donji Vakuf, Kemal ef. Tokmić, glavni imam MIZ Bugojno, Almir Kunić, predsjednik jajačkog Medžlisa, Fikret Čančar, direktor OŠ “Berta Kučera”, šejh Ramiz ef. Bećirović, dugogodišnji imam u Jezeru i bivši glavni imam MIZ Jajce, predstavnici Bošnjak Jezera Mubera Žužić i Ševal Ribić, predstavnik Bošnjaka Šipova Elmedin Mešić, Seđad Muhić, predsjednik Udruženja Jajčana Kraljevski grad, te veliki broj vjernika i imama.

Brojni mještani Jezera kao i svi prisutni predvođeni sa jezeračkim imamom Seminom ef. Česom posjetili su šehidska mezarja.

Jezeračka ruža

Bijela ruža ili cvijet ‘Sjećanja’ postao je neslužbeni simbol u znak sjećanja na žrtve na području općine Jezero, a osmislila ga je Amela Iskrić-Hadžić diplomirani inženjer arhitekture. Upravo nošenjem tog jezeračkog cvijeta želi se poslati poruka širom Bosne i Hercegovine da se genocid i zločin neće zaboraviti.

Dvije knjige

U sklopu ove manifestacije, osim Jezera, šehidski mevludi održani su u Bulićima, Cvitoviću, Kokićima i Pšeniku,a večeras i u Šipovu.

U toku godine na području jajačkog Medžlisa održi se i 13 šehidskih mevluda, koji su prilika da se osvježe sjećanja na najbolje sinove BiH, kao i na civilne žrtve rata. S ovim aktivnostima MIZ Jajce želi da oživi kulturu sjećanja, probudi kolektivnu svijesti, kao i memorizaciju kulture.

Medžlis Islamske zajednice Jajce izdao dvije knjige o temi ratnih dešavanja. To su „Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova, 1992.-1995.” i „Vječna pouka – monografija šehida i poginulih boraca Jajce 1992.-1995”.