Goletić: Još nema dokaza da nova podvarijanta virusa korona cirkulira u BiH

.
Također u GISAID, međunarodnoj bazi podataka, još nema nijednog unosa XBB 1.5 podvarijante iz BiH, što dodatno potvrđuje da još nema dokaza da spomenuta podvarijanta cirkulira u državi, kazao je

 

Profesor Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Teufik Goletić naglasio je da, prema njegovim informacijama, u Bosni i Hercegovini još nije potvrđeno prisustvo "Kraken" podvarijante omikron soja virusa korona (XBB.1.5.).

- Prema informacijama kojima raspolažem, XBB 1.5 još uvijek nije utvrđen u Bosni i Hercegovini. Također u GISAID, međunarodnoj bazi podataka, još nema nijednog unosa XBB 1.5 podvarijante iz BiH (sa današnjim danom), što dodatno potvrđuje da još nema dokaza da spomenuta podvarijanta cirkulira u državi - kazao je za Fenu prof. Goletić.

Kraken, nova varijanta virusa korona, zabilježen je u Americi i mnogim evropskim zemljama. Karakteristično za taj soj je brzina širenja virusa i blaži simptomi nego je to bio slučaj sa omikron virusom.

Stručnjaci savjetuju pridržavanje mjera koje su kod nas još na snazi, nositi masku preko lica u zdravstvenim ustanovama i gdje god je to moguće, kao i izbjegavati veća okupljanja u zatvorenim prostorima.

U slučaju bilo kakvih simptoma prehlade, gripe, covida važno je nositi zaštitnu masku, kao i mjeriti tjelesnu temperaturu i zatražiti ljekarsku pomoć.

FOTO: BHRT