Gorivo bi bilo jeftinije da nije bilo havarije u Bosanskom Brodu

Havarija koja se početkom oktobra desila u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu razlog je što su cijene goriva na benzinskim pumpama u RS više nego što bi trebale biti, kažu u Grupaciji prometnika naftom pri Privrednoj komori RS.

Skuplji prijevoz  

- Gorivo bi bilo jeftinije da nije bilo eksplozije i požara u Rafineriji, ali su sada u cijenu uračunati i veći troškovi prijevoza iz drugih rafinerija - navode u ovoj grupaciji.

Istovremeno, ekonomisti upozoravaju da će RS izgubiti dosta novca zbog umanjenih prihoda i doprinosa ukoliko se obistine najave da postrojenja neće raditi sedam mjeseci i da će radnici biti poslani na čekanje od februara.

Predrag Duduković iz Udruženja ekonomista RS „SWOT“ kaže da bi zbog zastoja u Rafineriji mogla uslijediti i otpuštanja, a to sve utječe na privredu RS i BiH.

Image

S druge strane, u Federalnom ministarstvu trgovine ističu da eksplozija u ovoj rafineriji nema velikog utjecaja na tržište u većem entitetu, jer se ono gorivom snabdijeva dominantno iz Hrvatske i Srbije. Upravo zbog pada rafinerijskih cijena u novembru i decembru gorivo na pumpama u FBiH pojeftinilo je u nekoliko navrata.

Bez nestašice  

Milenko Bošković iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH dodaje da svega do deset posto goriva u Federaciju dolazi iz Rafinerije u Bosanskom brodu.

Image

Stručnjaci se slažu da, bez obzira na sve, neće biti poremećaja u snabdijevanju gorivom i nestašice, jer postoje rafinerije u Pančevu, Rijeci, ali i da neće doći do novog rasta cijena goriva u RS.

Korekcije cijena u FBiH  

Od 8. decembra Federalno ministarstvo trgovine dobilo je 660 zahtjeva za korekciju cijena goriva.

Sada litar benzina košta od 1,91 KM do 2,31 marku, a litar dizela od 2,01 do 2,36 maraka.