Gorivo je jeftinije i ništa više, Hadžić otkrio da li će padati cijene

cijene
Dramatičnog pada cijena prehrambenih proizvoda i ostalih usluga neće doći bez obzira što je cijena naftnih derivata znatno jeftinija u Bosni i Hercegovini, rekao je za N1 dekan i predavač na Fakultetu za ekonomiju na Univerzitetu SSST i makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

 

Hadžić kaže da je to je praksa svugdje kada dolazi do rasta cijene goriva da dolazi i do rasta cijena drugih proizvoda i da smo toga smo bili svjedoci.

“Može doći do korekcije cijena ulja i ono je već nešto jeftinije i prihvatjivija je cijena, ali je i dalje veća za razliku od nakon pretkovid vremena i u vrijeme kovida. Cijene usluga su povećane ekstremno, ali i prehrambenih proizvoda, i ne možemo očekivati sniženja pekarskih proizvoda ili usluga frizerskih salona jer smo se već navikli na to”, dodaje.

Kaže da je iluzorno očekivati da veliki trgovački lanci i firme smanje radikalno cijene proizvoda.

“Može doći do malih korekcija i neki da snize cijene. Realno što se može desiti, da ekonomija uspori i dođe do pada potrošnje stanovništva, onda može doći i do pada cijena kako bi se proizvodi prodali. Sjetimo se 2008. kada su cijene pekarskih proizvoda dramatično porasli i nikad nije došlo do pada cijena. Imamo povećanje plata i penzija, ali su one uvećane toliko da potrošači mogu kupiti iste proizvode koje su kupovali ranije po ovim cijenama”, rekao je Hadžić.