Gotova vakcina protiv koronavirusa: Ljekari i prosvjetari će biti prvi cijepljeni

Vakcina
Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško izjavio je da su završena klinička ispitivanja vakcine protiv koronavirusa koju je razvio ruski Istraživački institut Gamaleja.

 

"Klinička ispitivanja vakcine su završena i sada se pripremaju dokumenti za postupak registracije", kazao je Murashko novinarima.

Istakao je da će nakon registracije vakcine prvo biti cijepljeni zdravstveni i prosvjetni radnici te da će ova grupa potom biti pod ljekarskim nadzorom.

Dodao je da Ministarstvo zdravlja Rusije od oktobra planira provesti masovniju vakcinaciju.

Muraško je kazao da je i vakcina na kojoj radi Institut za virologiju Vektor u fazi kliničkog ispitivanja, napominjući da očekuju prijavu za testiranje još dvije moguće vakcine na dobrovoljcima u naredna dva mjeseca.

Da bi ova vakcina bila u široj upotrebi, potrebno je da prethodno bude testirana na ljudima u tri faze. U prvoj fazi kliničkih ispitivanja, na manjem broju zdravih dobrovoljaca ispituje da li je vakcina sigurna i prate se moguće nuspojave.

U drugoj fazi, efikasnost vakcine čija je pouzdanost već potvrđena testira se na više od 100 osoba. U trećoj i posljednjoj fazi isti se postupak ponavlja s nekoliko hiljada osoba. Cijeli proces može trajati mjesecima pa čak i godinama.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 28. jula, 25 kandidata za cjepivo protiv COVID-19 nalazi se u fazi pretkliničkog razvoja, a 139 kandidata za cjepivo u fazi je kliničkog ispitivanja.