Gotovo 19.000 građana BiH hrani se u 57 javnih kuhinja

.

Svaki dan sve veći broj građana Bosne i Hercegovine suočava se s pitanjem kako smanjiti troškove i gdje kupiti jeftinije, pokušavajući preživjeti u vrijeme inflacije i niskih prihoda.

Podaci Saveza samostalnih sindikata BiH jasno pokazuju koliko su troškovi porasli u odnosu na prosječne prihode građana. U takvoj situaciji, mnogim porodicama osnovne potrebe postale su luksuz.

Prema nedavnim podacima, gotovo 19.000 građana BiH hrani se u 57 javnih kuhinja širom zemlje. Gotovo svaki peti stanovnik ne može si priuštiti ni jedan obrok dnevno, a javne kuhinje postale su jedino mjesto gdje mogu dobiti potrebnu hranu.

 

Kako su istaknuli iz javnih kuhinja, sve je više porodica koje se obraćaju za pomoć, a skromne subvencije i povremene donacije jedva su dovoljne za sve potrebe korisnika.

 

Udruga građana “Mozaik prijateljstva” iz Banje Luke priprema između 600 i 800 obroka dnevno, a vikendom i više od 1200. Uprkos dobivenim sredstvima od Grada Banje Luke, iz te udruge ističu kako je borba za osiguravanje hrane svakodnevna.

Slična situacija je i u zeničkoj javnoj kuhinji, gdje broj korisnika kontinuirano raste, pogotovo od pojave pandemije koronavirusa, kada je mnogo ljudi ostalo bez posla.

Direktorica Regionalnog odbora Merhameta u Zenici, Zijada Pezić, ističe kako zbog rasta cijena ne mogu pomoći svima kojima je pomoć potrebna, a sve češće im se obraćaju porodice s minimalnim primanjima koje ne mogu zadovoljiti osnovne potrebe.

U Prijedoru, predsjednik Udruge građana Narodna kuhinja “Optimisti”, Zijad Čanić, potvrđuje da se sve češće korisnici javnih kuhinja mijenjaju, dolazeći iz različitih socijalnih struktura. Djeca su postali česti gosti, a udruge sve više rade na pružanju pomoći najmlađima.

Socijalna situacija u Bosni i Hercegovini zahtijeva sistemsko djelovanje na poboljšanju životnog standarda građana, jer povećanje socijalnih davanja ili otvaranje novih javnih kuhinja neće riješiti temeljne probleme s kojima se suočava sve veći broj građana.