Gotovo sva vozila bužimskih vatrogasaca starija od 40 godina

Stanje u oblasti zaštite od požara loše u svim općinama USK

Stanje zaštite od požara i vatrogastvo u gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona je veoma loše. U svih osam lokalnih jedinica za takvo stanje su uzroci mnogobrojni, od loše finansijske situacije do zastarjelog voznog parka.  

 Viši nivo

Najkritičnije je u općinama Bužim i Ključ. Vozni park vatrogasaca bužimske općine ušao je u petu deceniju jer su vozila stara više od 40 godina. Za obnovu voznog parka neophodna su novčana sredstava koja Općina Bužim nije u stanju sama osigurati, kaže nam načelnik Zikrija Duraković.

- Sredstva iz općinskog budžeta su nedovoljna, ali i namjenska, tako da za obnovu voznog parka trebaju dodatna. Mi jesmo u prošloj godini izdvajali određena sredstava za kupovinu odijela i druge opreme za vatrogasce, međutim, kvalitetan iskorak nismo u mogućnosti napraviti sami. Potrebna su donatorska sredstva s viših nivoa vlasti da bismo unaprijedili vatrogasnu službu barem nabavkom jednog vozila. Na taj način bismo stepen funkcioniranja vatrogasaca digli na viši nivo - smatra Duraković.

Da je uloga koja im je namijenjena vrlo važna, napominju iz Saveza vatrogasaca USK.

Sabid Ružnić, predsjednik Skupštine Vatrogasnog saveza USK i šef Vatrogasne jedinice Cazin, kaže da s nedostatkom vatrogasaca u nekoliko općina i zastarjelom tehnikom nisu u mogućnosti ispoštovati potrebe građana, odnosno pružiti adekvatnu pomoć koju trebaju.

 

Ružnić: Potrebna pomoć

Adekvatan odgovor

- Da bismo se odazvali u najboljem svjetlu i adekvatno odgovorili zadacima na terenu, oprema se mora unaprijediti - kaže Ružnić.

 Planirati sredstva

Općinski i gradski organi uprave USK, kao i Vlada Kantona, u saradnji s Kantonalnom upravom civilne zaštite, smatra Ružnić, u svojim godišnjim budžetima trebali bi planirati zakonom predviđena potrebna finansijska sredstva za odgovarajuće opremanje i osposobljavanje profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica, čime bi se zaštita od požara i vatrogastvo podigli na viši nivo.