GP Maljevac danas pust- privrednici ogorčeni i traže reakciju institucija BiH

.

Granični prelaz Maljevac danas je izgledao pusto. Tek povremena putnička vozila saobraćala su preko prelaza udaljenog svega nekoliko kilometara od centra Velike Kladuše. Ovakva slika je od 20. maja, od kada je Hrvatska donijela nove propise, kojima se preko ovoga prelaza zabranjuje teretni saobraćaj.

 

Treći je dan kako su na snagu stupila nova pravila kojima je susjedna Republika Hrvatska zabranila promet kamiona i ostalih transportnih vozila nosivosti 7,5 tona preko Graničnog prelaza Maljevac u Velikoj Kladuši.

 

Ovdašnje firme izvozno orijentisane primorane su koristiti GP Izačić gdje su proteklih dana zbog toga zabilježene duge kolone. Privrednici su, posebno iz Velike Kladuše i okolnih općina, zbog toga se našli u teškoj situaciji, jer osim što im to poskupljuje ukupne troškove, gubi se i vrijeme koje je potrebno da roba stigne do partnera u inostranstvo.

 

Nakon što su reagovali kod svih nadležnih, očekuju da bh. državni organi u pregovorima sa hrvatskim zvaničnicima dogovore izmjene Pravilnika koje je donijelo tamošnje Ministarstvo prometa i komunikacija, te da se za transport roba ponovo otvori Granični prelaz Maljevac. Inicijativa Nezavisnog bloka o reakciji države BiH naći će se na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH u ponedjeljak, a predsjednik ove stranke Senad Šepić je, kako su mediji već i objavili, zadnjih dana organizirao više susreta i razgovora sa nadležnim ministarstvima i mješovitom komisijom za granice između BiH i R Hrvatske.