Grabar-Kitarović: Hrvatska ima problem s BiH kada je riječ o migrantima

Komentirajući izvještaj o radu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da je Hrvatska sigurna zemlja, te da nema razloga za brigu, uz opasku da uvijek ima razloga za oprez.

U izvještaju o radu u prošloj godini SOA je objavila kako je sigurnosna situacija u Hrvatskoj stabilna te da trenutno ne postoje naznake ni vidljivi potencijali njene značajnije destabilizacije.

Naglasila je da je Hrvatska sigurna zemlja koja treba sarađivati sa susjednim zemljama kada je riječ o razmjeni podataka, o kretanjima ljudi posebno kada je riječ o povratnicima iz sirijskog i iračkog rata. U tom kontekstu je prokomentirala i da treba sarađivati sa Bosnom i Hercegovinom kada je riječ o migrantima.

- Ja bih voljela vjerovati da nema problema kada je o tome riječ, ali očito je da ima i zato sam rekla da moramo biti u neprestanom kontaktu sa susjednim državama, razgovarati s njima i rješavati sve - ne samo na nivou SOA-e nego i politički - zaključila je Grabar-Kitarović, prenose Agencije.

Grabar-Kitarović je komentirala i navode iz izvještaja o djelovanju nekih država koje Hrvatsku žele etiketirati svakojakim imenima i na taj način kreirati njen imidž u svijet.

Ustvrdila je kako se treba potruditi i odgovarati na te namjere te imati kontraargumente koji će ići u pozitivnom smislu, predstavljajući Hrvatsku kao modernu evropsku državu po mjeri čovjeka, kako bi se udaljili od imidža Hrvatske kao balkanske zemlje.