Grad Banja Luka dužna više od 100 miliona KM, otplata do 2039.

sa

Po osnovi kredita i obveznica Grad Banja Luka dužan je više od sto miliona konvertibilnih maraka. Riječ je uglavnom o dugoročnom dugu prema domaćim kreditorima, navodi se u Informaciji o zaduženju i jamstvima koja će se pred gradskim odbornicima naći na sljedećem zasjedanju.

Ukupno je u otplati 12 dugoročnih zaduženja, od čega su deset krediti, a preostale dvije emisije obveznica. Uvjerljivo najveću obavezu Grad Banja Luka ima kod konzorcija domaćih banaka. One su administraciji bivšeg gradonačelnika Igora Radojićića dale kredit od 60 miliona maraka za refinanciranje starih dugova.

Samo u ovoj godini po toj obvezi iz gradskog je budžeta isplaćeno 3,6 miliona KM. Bez novih zaduženja, posljednja obaveza istječe 2039., a sve do 2028. godišnji anuiteti veći su od deset miliona maraka. Ove i sljedeće godine bit će vraćeno po 16,8 miliona maraka, zatim 2024. i 2025. po 14 miliona, da bi tri godine kasnije razina godišnjih obaveza bila na oko 13 miliona KM. Tek bi 2030. Banja Luka mogla “prodisati” jer će joj godišnje obaveze po kreditima biti 3,7 miliona KM.

Odjel za financije ističe da u zaduživanju nije prekoračen zakonski limit.

”Stepen dugoročne zaduženosti iznosi 12,18% redovnih prihoda i znatno je niži od ograničenja koje je 18%”, navodi se. Pored svojih obaveza, Banja Luka je poduzećima dala garancije na dug od 22,3 miliona maraka, što je također potencijalna obaveza. Toplana, primjerice, nije ostvarivala dovoljno poslovnih prihoda da bi mogla uredno plaćati obaveze po zaduženjima, te ih je Grad kao garant u prvoj polovini 2022. izmirio u iznosu od 1.890.418 KM.