Grad Cazin: Ambasador Kraljevine Norveške u posjeti Centru za migrante „Sedra“

Mmm

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević danas je dočekao ambasadora Kraljevine Norveške, Nj.E. Olav Reinertsena koji je posjetio Prihvatni centar za migrantske porodice s djecom u hotelu  „Sedra“.
 

Uz obilazak Centra i upoznavanje s načinom rada i životnim aktivnostima korisnika, koji je gostima prezentirao Vladimir Mitkovski, regionalni supervizor IOM-a, norveški ambasador uručio je upravi donaciju odnosno paket zaštitne opreme za borbu protiv COVID- 19 čija vrijednost je preko petnaest hiljada konvertibilnih maraka. 

 -„Došao sam u posjetu ovom kampu kako bi smo uručili opremu za borbu protiv COVID- 19, što je dio kontinuirane pomoći koju Norveška pruža Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije korona virusa. Danas imamo sinkroniziranu istu akciju na tri lokacije u Cazinu, Bihaću i Sarajevu. Jako nam je drago što smo se uvjerili da IOM dobro upravlja ovim kampom, kao i što smo imali priliku razgovarati s gradonačelnikom Grada Cazina. Želim poručiti da će Norveška pružiti pomoć Bosni i Hercegovini u ovoj teškoj humanitarnoj situaciji, kao i u borbi s pandemijom.“, kazao je ambasador Reinertsen.

 Norveška ambasada prisutna je u realizaciji brojnih projekata u našoj zemlji među kojima je u prethodnom periodu značajan broj realiziran i u saradnji s Gradom Cazinom. Na dosadašnjoj saradnji i današnjoj posjeti ambasdoru Reinertsenu se zahvalio cazinski gradonačelnik.

 -„Mi smo zahvalni ambasadoru i Vladi Norveške na aktivnom odnosu u mnogim projektima na području cijele BiH i zahvaljujemo se svakako i na pomoći za ovaj kamp koji se nalazi na području Grada Cazina. Bila je ovo prilika da upoznam pobliže ambasadora s aktuelnostima koje se odnose na migrante i situaciju u Unsko- sanskom kantonu. Naime, bila se počela stvarati percepcija prema kojoj su građani našeg kantona stavljeni u negativan kontekst odnosa prema migrantima, a istina je da se radi o nezadovoljstvu zbog nefunkcioniranja državnih institucija u odnosu na krizu kojoj smo izloženi pune tri godine. Naravno da tu ima prostora i da se međunarodna zajednica jasnije postavi, kao i da državne institucije upravljaju migrantskom krizom kako bi smo bili dio regionalnog evropskog dogovora i zajedničke politike prema migracijama te isto tako, da teret migracija ravnomjerno podnese cijela država i građani su u tom smislu reagirali jer su uvidjeli da će šutnjom ovaj problem nastaviti biti još veći teret samo Unsko- sanskom kantonu.“, istaknuo je gradonačelnik Nermin Ogrešević.

 Nekadašnji hotel „Sedra“ prvi je Centar za smještaj migrantskih porodica koji je formiran u Unsko- sanskom kantonu prije tri godine. Na današnji dan u njemu je bilo smješteno 348 lica od čega je 50 maloljetnika bez pratnje.