GRADSKA UPRAVA: Grad Cazin je protiv smještanja migranata u Sedru

Od prvog zajedničkog sastanka predstavnika općina USK i ministra sigurnosti BiH, zvaničan stav Grada Cazina je da se migrantska kriza na području Unsko- sanskog kantona mora rješavati cjelovito i da su sva privremena rješenja potpuno neprihvatljiva.

Izmještanje dijela migranata u hotel „Sedra“ na dva mjeseca, nikako ne može biti korak ka rješavanju daleko većeg i kompleksnijeg problema koji je u stalnom porastu i prijeti da eskalira u još veću krizu.

I ovim putem naglašavamo da je to problem države i državnih institucija koje se još uvijek njime bave tako da ga ostavljaju na teret lokalnih zajednica i traže od njih rješenja.

Naši građani i njihovi predstavnici u lokalnim vlastima su dokazali i dokazuju da su spremni na humanost i da ovdje nije izostala empatija i spremnost da se pomogne ljudima u nevolji. Međutim, problem ilegalnih migranata, već od njihovog ulaska u BiH, zatim sistematskog koncentriranja u Unsko- sanski kanton pa do njihovog zbrinjavanja, jeste problem za koji odgovaraju isključivo državne vlasti i institucije čiji je posao da se brinu o tome.

S obzirom na to da postoje norme i pravila te međunarodne konvencije prema kojima se uspostavljaju i organiziraju migrantski centri, sva tzv. privremena rješenja, izmještanja i stvaranja još većeg broja lokacija, nećemo prihvatiti niti dati svoju suglasnost na ista.

Od državnih vlasti i međunarodnih organizacija koje se bave ovim problemom očekujemo konkretnu inicijativu i pomoć u trajnom rješavanju problema koji će, ukoliko mu se tako ne pristupi, sigurno eskalirati u krizu većih razmjera.

 

Gradonačelnik Cazina,

Nermin Ogrešević