Grad Cazin subvencionira domaće poduzetnike: Potpisani ugovori ukupne vrijednosti 67.000 maraka

Potpisivanjem ugovora o subvencioniranju malih biznisa s 12 korisnika, čije prijave su prošle na Javnom pozivu objavljenom u augustu ove godine, okončana je prva faza projekta koji Grad Cazin realizira u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda. Riječ je o dodjeli sredstava poticaja za održivost privrednih subjekata osnovanih u 2018. godini u maksimalnom iznosu od 8.400 konvertibilnih maraka po korisniku.

-„Grad Cazin neće stati s ovakvim projektima čiji je cilj podrška malim i srednjim poduzećima. Mi trenutno već imamo još jedan sličan projekat i to je Poduzetnički fond za mlade. Namijenjen je osobama od 18 do 35 godina, a njegova ukupna vrijednost je 60.000 maraka. Krajnji rok za prijavu na ovaj poziv je do 24. decembra ove godine, ali Grad Cazin u projekciji Budžeta za narednu godinu svakako planira subvencije za još sličnih projekata“, kaže Admir Pjanić, šef Službe za privredu Grada Cazina. 

Projekat, za koji je danas ugovore potpisalo 12 korisnika, se financira sredstvima Grada Cazina i Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) kojeg finansira Vlada Švicarske, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH). Uvjet je bio da se na Javni poziv, objavljen prije tri mjeseca, mogu javiti vlasnici privrednih subjekata osnovanih u toku 2018. godine- djelatnost samozapošljavanja ili nezaposlena lica koja imaju poslovnu ideju za samozapošljavanje i koja su zainteresirana za pokretanje vlastitog biznisa. Oni kojima su sredstva odobrena potvrdili su njihovu korisnost i olakšicu koju donose.

-„Za moju djelatnost, a to je mala buregdžinica, ovo će sigurno puno značiti. Svaka podrška je dobro došla i ja se nadam da će i u budućnosti biti sličnih projekata i mogućnosti“, kazala je Amira Pajić.

Po riječima Sanela Muhamedagića, ovaj je projekat od posebnog značaja za mlade poduzetnike.

„Ove godine otvorio sam obrt za kompjutersko programiranje i smatram da su projekti poput ovog od ogromnog značaja za cijelu zajednicu, a posebno za mlade poduzetnike. U samom startu pokretanja firme ovo nam dođe kao vjetar u leđa i zbog toga bih se ovom prilikom zahvalio Gradu Cazinu i sufinansijerima ovog projekta“, istaknuo je.  

Krajnji cilj ovog programa poticaja je održavanje pozitivnog trenda poduzetničke aktivnosti odnosno povećanja broja novoosnovanih subjekata male privrede, jačanja njihove održivosti i povećanja broja zaposlenih lica. Sredstva iz programa su planirana kao subvencija za troškove registracije privrednog subjekta, zakonom propisane obaveze i doprinose na plate uposlenih, mjesečne knjigovodstvene troškove, te nabavku opreme, mašina, alata i sirovina potrebnih za odvijanje djelatnosti. Ukupan iznos sredstava Programa poticaja iznosi 67.425 KM.