Grad Cazin uputio zahtjev Federalnom KŠ: Pomjeranje termina ograničenog kretanja na 22 sata

Cazin
Mjere koje je Krizni štab u Cazinu donio prije više od mjesec dana, kao i mjere i naredbe koje su stigle sa viših nivoa odlučivanja, na terenu daju rezultate, što se može ilustrirati i brojkama.

Ali takve mjere zahtijevaju angažman oko 360 ljudi na terenu, pripadnika CZ, volontera, mladih, inspekcije i policije. Doda li se tome i Dom zdravlja Cazin kao i kantonalni karanten uspostavljen u Cazinu na dvije lokacije, lako je zaključiti da se radi o obavezama koje zahtijevaju angažman 24 sata dnevno, što za sada u Cazinu funkcionira bez većih problema.

Nema radnog vremena ni vikenda, ali onda nema ni većih nesporazuma. Nakon mjesec dana intenzivne borbe sa pandemijom, iz okruženja stižu vijesti o popuštanju ili najave popuštanja nekih restriktivnih mjera, što uzme li se u obzir i lijepo vrijeme, građane može navesti da je kraj ovim problemima blizu.

Međutim, gotovo ništa se u samom medicinskom pristupu rješavanja pandemije na globalnom novou nije promijenilo, što bi nam dalo za pravo da smatramo da smo u završnoj fazi ove borbe, stav je Kriznog štaba Cazin.

Za nekoliko dana se očekuje retestiranje naših građana, i očekuju se više od pola trenutno zaraženih građana da će biti izliječeno.

Vlada USK je locirala još dvanaest lokacija za karanten, ako se ukaže potreba za tim.

Mjesec Ramazan je ispred nas, a činjenica je da je nerealno očekivati u prvom dijelu ovog svetog mjeseca dozvoljena okupljanja sugrađana.

Na sjednici Kriznog štaba grada Cazina usvojen je zaključak da se od Federalnog štaba civilne zaštite zatraži pomjeranje termina ograničenog kretanja sa sadašnjih 20 na 22 sata.