Grad Sarajevo podnosi krivične prijave protiv odgovornih za 9. januar i negiranje genocida

.
Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na današnjoj donijelo jednoglasnu odluku o podnošenju krivične prijave protiv odgovornih za proslavu neustavnog dana RS-a 9. januara.

 

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva na prijedlog vijećnice SDA Alme Čengić usvojeni su zaključci o podnošenju krivičnih prijava protiv odgovornih institucija, nevladinih organizacija ali i pojedinaca koji su učestvovali u obilježavanju neustavnog praznika RS.

Krivične prijave će obuhvatiti i ona lica, udruženja i institucije koje insistiraju na održavanju spomen ploče posvećene ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Vijećnica Čengić je naglasila da je ovaj korak uslijedio nakon što Ured visokog predstavnika nije poduzeo nikakve značajne korake da zasutavi neustavnu proslavu kao ni ukloni spornu spomen ploču.

"Vladavina prava je nešto za što vjerujem postoji široki konsenzus predstavnika svih političkih subjekata u ovom vijeću te je odlika koja prati i sve koalicione sporazume u zadnjem periodu. Sekundarno smatram da je i dužnost svih institucija u Bosni i Hercegovini pa i Ureda Visokog predstavnika koji je kako zakonodavac tako i instrument njegovog provođenja da doprinesu procesu jačanja pravne države", istakla je Čengić.

Napomenula je javnost da se u navedenim slučajevima radi o apsolutnom negiranju svih žrtava agresije na našu domovinu, slavljenju presuđenih zločinaca, negiranju pravnog poretka kao i mišljenja Venecijanske komisije ali i svih međunarodnih sudova.

Gradsko vijeće je usvojilo navedene zaključke te zatražilo od gradonačelnice da hitno i bez odlaganja pristupi podnošenju navedenih krivičnih prijava u ime Grada Sarajeva a po osnovu kršenja članova 145a i 239 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji tretiraju neprovođenje presuda Ustavnog suda ali i negiranje genocida.