Građani potpisuju prijave protiv Tegeltije: Danas u Sarajevu, sutra u Banjaluci

"Mora se uvažiti pritisak javnosti jer javnost svakodnevno pokazuje nezadovoljstvo zbog svega što se dešava nakon objavljivanja afere “Potkivanje”.

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše, pozvan je petak u svojstvu osumnjičenog u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine radi davanja izjave. Osumnjičen je za krivična djela ''Davanje dara i drugih oblika koristi'' i ''Neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje''. On je, podsjetimo, autor video snimka u čijem središtu su se našli predsjednik VSTS-a BiH i insprektor SIPA-e koji je nakon objavljivanja afere privremeno suspendovan. A danas je u Sarajevu organizovano javno potpisivanje krivične prijave protiv Milana Tegeltije.

Borba za pravednije društvo razlog je zbog kojeg je Miroslav Petrović potpisao krivičnu prijavu protiv Milana Tegeltije. I nije jedini.

"Ne znam koliko će ovo da pije vode i da donese neke efekte, ali čovjek koji je na vrhu VSTV-a zaslužuje da ode kao i kompletno Vijeće jer sigurno je da su nepotizam i korumpiranost prisutni u svim segmentima, zajedno sa sudstvom i tužilaštvom", ističe Petrović.

"Ovo je jedan mali vid podrške, ali želim da živim u pravednom sistemu jer sam mladi čovjek koji ovdje planira svoju budućnost. To je razlog zbog kojeg sam potpisao jer ukoliko mi mladi ne pokušamo nešto, onda ćemo teško doći do promjena", dodaje Dalibor Krajišniković.

Milana Tegeltiju će, navode iz mreže Account, prijaviti zbog neprijavljivanja krivičnog djela. “Prijavljeni je imao saznanja i bio upoznat da Marko Pandža, inspektor SIPA-e, čini krivično djelo - 'Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem'", navodi se još u krivičnoj prijavi. Kao dokazi – priloženi su tekstovi i navodi online magazina “Žurnal” koji je prvi objavio aferu i video snimak Nerima Aleševića u čijem se središtu našao i Tegeltija.

"Mora se uvažiti pritisak javnosti jer javnost svakodnevno pokazuje nezadovoljstvo zbog svega što se dešava nakon objavljivanja afere “Potkivanje”. Građani jednostavno ne žele da pristanu da se ništa ne dešava, a da su vidjeli svojim očima ono što se desilo. Na kraju krajeva imamo i političke odluke u posljednjih nekoliko dana koje jasno i eksplicitno govore da ovaj VSTV nema podršku skoro pa nikoga u Bosni i Hercegovini, a ni izvan granica BiH", tvrdi Eldin Karić, direktor mreže Account.

Podsjećamo, o atuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH raspravljalo se i u državnom Parlamentu. Prisutni poslanici zatražili su da članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH podnesu ostavku. Usvojen je i zaključak kojim se predlaže osnivanje privremene istražne komisije Predstavničkog doma.

"Ova inicijativa nije deklarativne prirode. Ovom inicijativom bi se po prvi put u, barem, zadnja dva saziva osnovala istražna komisija. To je nešto što ne može ostati samo na deklarativnom zaključku, dakle, ta bi se komisija bavila istražnim radom", kaže Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Parlamentu BiH.

"Nismo imali do sada puno sreće sa takvim povjerenstvima u daleko jednostavnijim pitanjima, pa se bojim da nećemo ni u ovom preozbiljnom pitanju napraviti pomak – na takav način", ocjenjuje Predrag Kožul, poslanik HDZ-a BiH u Parlamentu BiH, prenosi N1.

Poziv na podnošenje ostavki predstavlja populizam, ubrzo je državnim poslanicima odgovorio Milan Tegeltija.

"Drugi zaključak Predstavničkog doma oko formiranja istražne komisije parlamenta za ispitivanje stanja u pravosuđu, a posebno u VSTS-u,  potpuno je van nadležnosti Parlamenta BIH i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad organa sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislen, nedopušten i direktno narušava nezavisnost pravosuđa i kao takav potpuno neprovodiv", smatra predsjednik VSTS-a BiH.

U javnosti je ranije odjeknula Tegeltijina najava o podnošenju disciplinskih prijava protiv kolega, te građanskih tužbi za klevetu protiv svih medijskih kuća, pojedinačnih novinara, političara i svih onih koji su ustvrdili da je umješan u koruptivne radnje.