Građani su platili preveliku cijenu zelenaške politike SDA: Vrijeme je da se aždahi odsiječe glava!

sda

 

Stranka demokratske akcije s punim pravom može biti proglašena najvećim krivcm za tragično stanje u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina s kraja 20. i početka 21. vijeka. Loše političke odluke, trvljenja, želja za bogaćenjem više vrsta interesnih klanova unutar ove stranke odvela je građane Bosne i Hercegovine na margine svjetskih lista po životnom standardu, siromaštvu, ali i brojnim drugim parametrima. 

Građanima BiH, naročito bošnjačkom narodu, rijetko je bilo tako teško kroz historiju kao u posljednje tri dekade. 

I ne, niko se više ne može pravdati agresijom i ratnim razaranjem. SDA hobotnica naročito nema pravo na takvu samoodbranu. Posebno jer su njene perjanice bile ključ za lošu pripremljenost odbrane BiH, a tokom rada bile prve u pljačkanju svega, od humanitarne pomoći po svijetu do šverca različitim vrstama artikala. 

Prije nekoliko godina jedan od svjedoka tih logističkih struktura SDA u ratu posvjedočio mi je na koji način su SDA filozofi kriminala pljačkali istraumirane i gladne građane Sarajeva. Bio je to čovjek koji se tokom rata bavio nabavkom prehrambenih artikala i obilazio BiH da pronađe što jeftinije. A onda je posjetio sarajevske Markale i uvjerio se da roba koju je on nabavljao po cijeni od nekoliko maraka, biva prodavana i 10 puta skuplje. 

Tako je funkcionisala ratna pljačka građana tokom rata. 

Ništa se nije promijenilo ni nakon potpisa Dejtonskog mirovnog ugovora. Lovci u mutnom pod zastavom SDA krenuli su prvo da čerupaju humanitarnu pomoć koja je stizala sa svih strana za obnovu i preživljavanja građana BiH. 
Nezvanični podaci kažu da su u periodu manjem od decenije nakon rata zeleni termiti opljačkali najmanje osam milijardi. Pljačkalo se na svemu. Na prehrani, medicinskom materijalu, obnavljanju porušenih domova, puteva i ko zna čega ne. 

Tek danas vidimo koliko su se pojedini pripadnici klanova unutar SDA bogatili, jer su od ničega postali vlasnici hotelskih lanaca i po nekoliko kompanija. Pljačkali su SDA huligani i tamo gdje se iz pijeteta ne bi smjelo pljačkati. Vjerovatno niko i nikada neće utvrditi koliko je milionera rođeno u provedbi Aneksa 7 po Republici Srpskoj, od Srebrenice, Vlasenice, Prijedora, Foče i brojnih drugih mjesta. 

No, poput najsuperirornijeg kameleona mafijaška hobotnica zelenih termita savršeno brzo se transformisala kada su humanitarni kanali presušili. Na red su došli nekadašnji giganti bosanskohercegovačke firme. Redom su u postratnom periodu padali Famos, Unis, Energoinvest, Hidrogradnja i brojni drugi. 

Za marku ili besplatno krčmila se imovina vrijedna nekoliko milijardi. Građani su ostali praznih ruku, nakon što su vjerovali da će kapitalizam predvođen SDA donijeti neko sretnije vrijeme. Baš kao što sretnijeg vremena nije bilo ni za borce Armije BiH nasamarene certifikatima koji vrijede solidnih cipela. 

I tako do danas. Godine prolazile, SDA opstajala i pustošila sve čemu je mogla prići. Malo toga je ostalo za opljačkati, a sve manje građana živi u crnoj ekonomskoj rupi koju je Stranka demokratske akcije iskopala svima nama bogateći svoje klanove. 

I onda je došla pandemija koronavirusa. Kao da nam je samo to falilo da bi SDA mogla zaokružiti svoj apokaliptički put. Lijekova nema, jer danas cijeli svijet zna s kim u Bosni i Hercegovini ima posla, pa traži detaljnije planirane nabavke. 

SDA kadrovi ne daju novac ako se bar oni s vrha ne mogu ugraditi na 50 posto. Zdravstveni sistem u kolapsu, sluđen i pocijepan. Klinički centar predvođen prvom damom SDA kao vojska u rasulu lutao i smišljao razloge zašto ne može ono što u svijetu može. 

Mrtvačnice su bivale sve punije, a i živima nije bilo puno bolje. SDA je ponovo ostavila građane Bosne i Hercegovine na cjedilu. Bolje rečeno građani su ostavljeni na crti koja razdvaja život i smrt. Kada bismo u detalje opisivali pljačkaški tornado pod palicom SDA ovaj tekst vjerovatno nikada ne bi dobio svoj kraj. No, puno je toga već ispričano, puno će se tek pričati odmakom vremena. 

Jedno je sigurno, SDA je politička, društvena, ekonomska i sportska pošast po građane Bosne i Hercegovine. I kako to reče moj drug s Vlašića, dijagnozu znamo svi, vrijeme je za terapiju. Kao što su operacije i zračenja terapije za kancer, isto tako je vrijeme za vidljive i dubokre rezove, koji će SDA odstraniti od budžeta i drugih budžetskih vodotoka. Izborima, uličnim neposluhom građana ili na neki treći način sasvim je svejedno. 

Preveliku cijenu su građani BiH platili tokom kontinuirane trodecenijske vlasti SDA. Kada bi smo tu stranku posmatrali kao kakvo natprirodno biće koje kontroliše dolinu u kojoj ljudi žive, onda je uputa o lijeku sasvim jasna. 
Aždahi se mora odsjeći glava, inaće će aždaha spaliti svaki normalan oblik života u ovoj državi.

Vrijeme je da biramo one koji će to i učiniti!