Građani zabrinuti, rast cijena i do 120 posto: Postaju li i lijekovi luksuz

asdf

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja s najmanjom kupovnom moći na evropskom kontinentu, ali po pitanju cijena lijekova, prati standard država koje imaju daleko veći BDP po glavi stanovnika.

Kao da to nije dovoljno, cijene lijekova u našoj državi ne prestaju rasti, a građanima postaju luksuz. Posebno penzionerima, koji su i prije poskupljenja za određene terapije izdvajali i do pola penzije. Roditelji djece oboljele od epilepsije nedavno su digli glas jer je lijek za epilepsiju “diazepam klizma” skuplji za 120 posto.

Traže pomoć

Roditelji se snalaze na razne načine, a ovaj lijek je samo jedan od onih koji su poskupjeli u proteklom periodu. Predsjednica Udruženja „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec u razgovoru za „Avaz“ kaže da su cijene različite od apoteke do apoteke.

- Apoteke moraju standardizirati cijenu. Ova “klizma” bi trebala biti besplatna svakom roditelju - naglašava Kavalec.

Dodaje kako mnogo roditelja traži podršku i finansijsku pomoć jer nisu u mogućnosti nabaviti onoliko lijekova koliko je neophodno njihovoj djeci.

U apotekama je “brufen” skuplji za 2 marke, pa umjesto dosadašnjih 5, košta 7 maraka. Građani su izrazili negodovanje i cijenom “linexa”, koji je s 9 dostigao cijenu od 14 maraka.

Međutim, najveći problem predstavlja cijena lijekova koji se koriste kao redovna terapija.

Hanka Gegić majka je desetogodišnjakinje koja boluje od epilepsije, a trenutno je u bolnici zbog upale pluća. Iznenađena je cijenama lijekova i kapi, ali i nedostatkom razumijevanja da se pristupačnijim učini nešto što je neophodno za život.

- Podsjetit ću da je “keppra” lijek jedno vrijeme bio skinut s esencijalne liste, koštao je 100 KM i bilo je strašno. Mi roditelji smo bili uporni i uspjeli smo se izboriti da se vrati na esencijalnu listu - rekla nam je Gegić.

Smanjenje marže

Udruženje „Misli dobro“ pokrenulo je inicijativu za izmjenu Pravilnika o načinu oblikovanja cijena lijekova u Bosni i Hercegovini. Kazali su kako se nadaju da će se prilikom izmjene propisa koji se odnose na visinu veleprodajne i maloprodajne marže na lijekove institucije voditi interesima građana, a ne ličnim i interesima raznih grupa

Bez odgovora

Kontaktirali smo i nekoliko apoteka koje smo pitali za cijene lijekova te da nam kažu za koliko su cijene lijekova više. Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili nijedan odgovor.