Gradi se brza pruga između Beograda i Sjeverne Makedonije, EU daje čak 700 miliona eura

Voz
Evropska unija spremna je pomoći izgradnju željezničke pruge između Beograda i Sjeverne Makedonije, objavila je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, nakon razgovora s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije u Briselu.

 

"Razgovarali smo o borbi protiv pandemije, ekonomskom oporavku, pristupnom procesu gdje želimo vidjeti nastavak pozitivnih događanja u području vladavine prava, te o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o željezničkoj prugi između Beograda i Sjeverne Makedonije koju smo spremni podržati", navela je Ursula von der Leyen na Twitteru.

Aleksandar Vučić izjavio je da je s predstavnicima Europske unije dogovoreno da će Srbija graditi brzu prugu od Beograda do Niša, ali i od Niša, Leskovca, Vranja do Tabanovca, do granice sa Sjevernom Makedonijom.

Vučić je, uoči razgovora s Ursulom von der Leyen, najavio mogućnost dogovora oko jednog od najvećih infrastrukturnih projekata koji će, kako je rekao, potpuno promijeniti Srbiju.

"Dobili smo podršku da zajedno gradimo brzu prugu između Beograda i Niša, i od Niša do granice sa Sjevernom Mekadonijom. Srbija će biti sada potpuno drukčija. Verujem da će to doista biti game changer", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Bruxellesu, nakon razgovora s Josepom Borrellom, visokim predstavnikom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Prema Vučićevim riječima, Srbija će iz evropskih fondova dobiti 35 posto bespovratnih sredstava za izgradnju željezničke pruge do granice sa Sjevernom Makedonijom.

Predsjednik Srbije je novinarima nakon niza susreta s evropskim dužnosnicima rekao kako je dobio potvrdu da će Europska unija u izgradnji te brze pruge sudjelovati sa 700 miliona eura.