Gradilište Koridora Vc: Bageri, kamioni i kranovi za nove kilometre

Dvije poddionice koridora Vc u Hercegovačko-neretvanskom kantonu: Buna-Počitelj i Počitelj-Zvirovići koštaće Bosnu i Hercegovinu više od 125 miliona eura. Njihovim završetkom građani će dobiti 20 kilometara autoputa. Ekipa N1 televizije posjetila je gradilišta pomenutih poddionica. Evo šta smo zabilježili.

Bageri, kamioni, valjci i kranovi uz radnike užurbano rade na podddionici koridora VC Buna Počitelj. Vrijednost ugovora za ovu izgradnju iznosi 25,6 miliona eura, a finansiranje kroz zaduženje putem Evropske banke za obnovu i razvoj.

U toku je izgradnja posljednjeg objekta na poddionici Buna-Počitelj koridora VC. Pri kraju je i završetak svih grubih radova, a nakon 10 dana trebalo bi početi asfaltiranje ove poddionice.

Najveća aktivnost trenutno je na podezemnim i elektroinstalacijama te unutarnjoj odvodnji. Standardna debljina austoceste iznosiće 20 centimetara. Evo šta je još urađeno za sada.

"Dva natputnjaka, jedan potputnjak, dva prolaza za životinje, tri pločasta propusta. Trenunto se rade pristupne rampe na natputnjacima i kulapanja sa lokalnim saobraćajnicama", pojasnio je Božo Talić, inžinjer za građenje JP Autoceste FBiH.

Krećemo dalje sa inženjerom u obilazak radova na budućem autoputu. Objašnjava nam da radovi teku očekivanim intenzitetom te da uskoro kreće asfaltiranje.

Izgradnja poddionice Buna-Počitelj trebala bi biti završena početkom ljeta i iznosiće 7,2 kilometra. Ova poddionica nadvovezuje se na drugu poddionicu Počitelj-Zvirovići.

Poddionica Počitelj-Zvirovići koje će biti duga 11,7 kilometara. I tamo se aktivno radi. Sa novim inženjerom – nadzora, išli smo i do mjesta gdje će biti izgrađen najveći most u regiji.

"Ukupno kad radovi budu gotovi, za 2,5 godine otprilike ovdje bi trebao da bude autoput. Tamo dalje vidjećete mjesto gdje treba da se izgradi most", kazao je Mladen Glamočanin, zamjenik rezidentnog inžinjera.

Most će biti udžine 945 metara i maksimalne visine 100 metara. Na suprotnom brdu zasjek mosta završavaće na 55 metara a nastavak trase povezivaće dva manja mosta.

Ekipa N1 sa inženjerima nastavlja obilazak gradilišta. Nakon pola sata vožnje i prelaska preko Neretve stižemo na suprotnu stranu - mjesto gdje će završavati tunel Počitelj. Bušenje stijene kreće za nekoliko dana.

Ispred mjesta radova gdje će biti tunel.Trenutno su u toku posljednji radovi prije bušenja tunela Počitelj, koji će iznositi 1.300 metara.

I na ovom dijelu gradilišta danonoćno se radi na raščišćavanju i adatpaciji trase. Radnici imaju pune ruke posla. Intenzitet gradnje teče planiranim tokom.

"Za sada nismo naišli na veće probleme. Stijenska masa ovdje izgleda solidna i čvrsta tako da ne očekujemo veće probleme", rekao je Glamočanin.

Poddionica Počitelj-Zvirovići kostaće budžetske korisnike Federacije 100 miliona eura kroz zaduženje kod Evropske investicijske banke. Ali i pet miliona eura bespovratnih sredstava EU. Za 2,5 do tri godine ukoliko ne bude nepredviđenih situacija u gradnji, autocesta će povezati BiH i Hrvatsku odnosno Evropsku uniju.