Gradonačelnik Fazlić na protestima protiv migrantskog centra “Vučjak”

Mještani Zavalja, Vučjaka i okolnih naselja današnjim su okupljanjem i potpisivanjem peticije, izrazili nezadovoljstvo zbog odluke Gradskog vijeća Bihać o izmještanju migranata i izbjeglica iz središta grada na lokaciju Vučjaka.

Kao razlozi, prvenstveno su istaknuti sigurnosni i ekološki aspekt, zbog blizine naseljenih područja i vodosnabdijevnih gradskih lokacija. Mještani Žegara, Zavalja i Vučjaka posebno upozoravaju na sigurnosni aspekt.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i predsjedavajući Gradskog vijeća upozoreni su i na ekološki aspekt, odnosno blizinu lokalnog vodovoda, a spominjane su čak i krivične prijave protiv onih koji su donijeli ovakvu odluku.

S druge strane, bihaćki gradonačelnik naglasio je kako u potpunosti razumije mještane ovih bihaćkih naselja i ukazao kako su ovo najjasnije posljedice nebrige ili nesposobnosti nadležnih državnih institucija po ovom pitanju, prenosi USN.ba.

– Ovo vam se događa, kada rješavanje ogromnog državnog problema padne na leđa male lokalne zajednice. Kako uvjeriti ljude u nešto ovakvo, kako im garantovati sigurnost, kada velikim dijelom ni ja nisam za to. Prinuđen sam nešto uraditi, ili bolje reći ostavljen u gotovo bezizlaznoj situaciji. Stalno upozoravam da Vijeće ministara mora preuzeti odgovornost, kako problem ne bi eskalirao. Jednostavno, prinuđen sam djelovati u opštem interesu grada i zato i pokušavamo nešto uraditi s ovom lokacijom, jer je ionako na migrantskoj ruti prema Evropskoj uniji. Šta bi bilo tek da Gradsko vijeće i ja ne poduzimamo ništa – rekao je gradonačelnik Fazlić.