Gradonačelnik Ogrešević: Mjera obavezne izolacije treba biti ukinuta što prije

Cazin
Rezultati pozitivne epidemiološke situacije u svijetu i kod nas dovode do ukidanja brojnih mjera i zabrana koje su bile na snazi u jeku pandemije corona virusom. Jedna od najaktuelnijih tema o kojoj se govori ovih dana je ukidanje obaveze četrnaestodnevne izolacije za osobe koje u BiH stignu iz drugih zemalja.

Štab Civilne zaštite Cazin prvi je pokrenuo ovu temu s obzirom na veliki broj naših sugrađana koji žive i rade u zemljama Evrope.  Stav gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića je da se ušlo u fazu u kojoj je odgovornost individualna te da ova mjera treba biti što prije ukinuta.


  -„Mi se zalažemo da se ukine ta mjera u potpunosti i da se režim svede na onaj koji važi i za građane koji žive ovdje, u Cazinu, u BiH. Znači, da bude isti model i ista pravila ponašanja za sve. Jer sada dolazimo u period kada se sve svodi na ličnu odgovornost što znači da te lične mjere zaštite kao što su distanca, maske, higijena i sl. , da je to sada ključni element zaštite od corona virusa i za nas je značajno da već sutra, barem do Bajrama, a vjerujem i ranije, da se ukine ta mjera i da naši građani mogu slobodno ulaziti u BiH bez nekih velikih komplikacija.“, izjavio je gradonačelnik Ogrešević. 


Iz Evropske unije svakodnevno stižu vijesti o popuštanju mjera, a potpuno oslobađanje granica od rigoroznih kontrola i zaštitnih mjera najavljeno je za 15.juni. Dolazak u domovinu jednako nestrpljivo očekuju i naša dijaspora i njihove porodice u domovini, a iz Štaba Civilne zaštite apeluju na svakog pojedinca da  vodi računa o preporučenim mjerama kako se situacija ne bi pogoršala i kako bi, nakon ukidanja ove mjere, stanje ostalo pod kontrolom.