Granice Sjeverne Makedonije od sutra otvorene bez PCR testova

makedonija
Premijer Oliver Spasovski tvrdi da je odluka utemeljena isključivo na epidemiološkim analizama.

 

Sjeverna Makedonija sutra otvara sve svoje granične prijelaze bez obaveznog PCR testa i samoizolacije ili državne izolacije od četrnaest dana.

„Nakon odluke vlade da se otvore granice, svi domaći i strani državljani će moći da putuju i u tranzitu prolaze kroz teritoriju te zemlje, bez obaveze da urade PCR test na korona virus i budu u karantinu četrnaest dana", navodi Tnjug, pozivajui se na agenciju MIA.

Na osnovu preporuke Komisije za zarazne bolesti u Sjevernoj Makedoniji, vlada je usvojila takvu odluku, a također je odlučila da od 1. jula budu otvoreni za saobraćaj i aerodromi u Skoplju i Ohridu.

'Nije politička odluka'

Premijer Oliver Spasovski potvrdio je da otvaranje granica nije politička odluka, povezana sa predstojećim izborima u toj zemlji koji će se održati 15. jula, već da je utemeljena isključivo na epidemiološkim analizama i stavu Komisije za zarazne bolesti.

On je na konferenciji za medije poručio da građani moraju da nauče da žive s virusom, a, kako je naveo, to znači poštovanje preporuka za nošenje lične zaštitne opreme, držanje distance i česte dezinfekcije.