Granična policija BiH o prodavnici na samoj granici: Može se ući samo s teritorije BiH

.
Prodavnica koja se nalazi uz granični prijelaz Gabela-Metković nalazi se na teritoriji BiH mogu ući samo osobe koje se već nalaze na teritoriju BiH. Tvrde to iz Granične policije BiH.

Odgovor je to ove policijske agencije nakon što je portal Index objavio da se kroz trgovinu bez ikakve kontrole može preći iz jedne u drugu zemlju.

 

"Spomenuti objekat, pa samim tim i svi ulazi i izlazi iz istoga, nalazi na teritoriju BiH, u blizini ulice koja je Sporazumom o pograničnom prometu između BiH i RH određena kao prijelazno mjesto. Samim time, u navedeni objekat mogu ući samo osobe koje se već nalaze na teritoriju BiH", kažu u Graničnoj policiji BiH.

 

 

Kako su dodali, svi građani kojima su izdane pogranične propusnice mogu nesmetano prelaziti državnu granicu cijelom dužinom ulice, odnosno prijelaznog mjesta, dok se u skladu s važećim propisima sankcioniraju ostale osobe koje nezakonito prijeđu državnu granicu.

 

Podsjetimo, novinari Indexa naglasili su u svom tekstu da ne žive u pograničnoj zoni, nemaju nikakve posebne isprave ni propusnice koje bi im omogućavale da se bez ikakve kontrole šeću iz jedne zemlje u drugu. To su, kako je potvrđeno snimkom, ipak učinili.