Granična policija BiH uhapsila osam osoba na osnovu potraga sudova i policije

.
Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Karakaj i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina

 


Službenici Jedinice granične policije BiH Zvornik, 26. septembra 2022. godine, uhapsili su osobu inicijala I.O. (1987.), državljanina Bosne i Hercegovine. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Policijska uprava Zvornik raspisala potragu zbog krivičnog djela „teška krađa“. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Šepak i predat službenicima Policijske uprave Zvornik. Prethodno, 24. septembra 2022., službenici ove jedinice su prilikom ulaska u BiH na prijelazu Karakaj uhapsili su osobu inicijala E.H. (1997.) jer je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu zbog krivičnih djela „izazivanje opće opasnosti“ i „oštećenje tuđe stvari“. Državljanin BiH je predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo. Također, službenici Jedinice GPBiH Zvornik su 23. septembra 2022. uhapsili su osobu inicijala O.K. (1987.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Doboju radi izdržavanja kazne zatvora. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Karakaj i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

Kontrole na prijelazima

Službenici Jedinice GPBiH Bijeljina, 25. septembra 2022., lišili su slobode državljanina BiH i Republike Srbije, G.J. (1980.) jer je utvrđeno da je za njim Policijska stanica Teslić raspisala potragu zbog krivičnog djela „izbjegavanje davanja izdržavanja“. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Rača i predat službenicima Policijske stanice Teslić.

Službenici Jedinice GPBiH Gradiška, 25. septembra 2022., uhapsili su osobu inicijala D.M. (1976.), nakon što je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Gradišci zbog krivičnog djela „zapuštanje i zlostavljanje djeteta“. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Gradiška i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka. Prethodno, 23. septembra 2022., službenici ove jedinice su pri ulasku u BiH na prijelazu Gradina uhapsili su osobu inicijala A.V. (1999.) jer je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Sanskom Mostu zbog krivičnog djela „šumska krađa“. Državljanin BiH je predat službenicima Centra sudske policije u Unsko-sanskom kantonu.

Teška krivična djela

Službenici Jedinice GPBiH Višegrad, 24. septembra 2022., uhapsili su osobu inicijala R.L. (1993.) prilikom ulaska u našu zemlju na prijelazu Uvac. Provjerama je utvrđeno da je za njim MUP Kantona Sarajevo raspisao potragu zbog teških krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa i krivičnog djela „neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi“. Državljanin BiH je predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Službenici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 23. septembra 2022., uhapsili su osobu inicijala L.C. (1975.), nakon što je ustanovljeno da je za njim Interpol Wiesbaden raspisao potjernicu zbog krivičnog djela u vezi sa opojnim drogama. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo je stigao letom iz Istanbula. Državljanin Republike Turske je predat službenicima Sudske policije Suda BiH.