Granična policija BiH uhapsila šest osoba

Pripadnici Granične policije BiH 24. marta 2018. godine, prema nalogu Tužilaštva BiH, realizirali su završne aktivnosti operativnih akcija "Taurus" i "OX" usmjerenih protiv krijumčarenja migranata, tokom kojih je uhapšeno šest osoba.

U jutarnjim satima obavljeni su pretresi na osam lokacija na području Unsko-sanskog kantona. Uhapšeno je šest državljana BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ u vezi s krivičnim djelom “krijumčarenje ljudi“, navodi se u saopštenju Granične policije Bosne i Hercegovine. 

Državljani BiH bit će predati Tužilaštvu BiH, saopšteno je. Tokom pretresa oduzet je dokazni materijal, nešto oružja i municije, a na jednoj lokaciji je otkriveno i osam ilegalnih migranata s područja Kosova i Iraka. 

Akcije su realizirane u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske na području obje zemlje. Danas su i u Hrvatskoj obavljeni pretresi i uhapšeno je 11 osoba. Tokom realizacije aktivnosti 24. aprila 2018. godine podršku su pripadnicima GPBiH pružile kolege iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. 

Tokom realizacije akcije podršku smo imali i od Međunarodne organizacije za migracije (IOM-a), navedeno je u saoštenju. 

U saopštenju stoji da je prikupljanje i obrada informacija u sklopu predmeta "Taurus" počela su polovinom januara 2018., dok je operativna akcija "OX" započeta krajem februara 2018. godine. 

Nosioci aktivnosti u BiH, policijski službenici Centralnog istražnog ureda GPBiH, identificirali su više od trideset osoba u dvije organizirane kriminalne grupe koje su učestvovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u Republiku Hrvatsku. 

Obje grupe su djelovale na području Bihaća i Velike Kladuše, navodi GP BiH u saopštenju. 

Dokumentovano je da su izvršili krijumčarenje i prijevoz najmanje 100 stranih državljana, među kojima su bili državljani Turske i s područja Kosova, te u nešto manjem broju državljani Afganistana i Iraka. Za krijumčarenje preko bh. granice od stranaca su naplaćivali od 500 do 550 eura, navodi GP BiH. 

Policijski službenici na granici provode pojačane mjere u cilju odvraćanja državljana visokog migracijskog rizika koji na ilegalan način pokušavaju ući u BiH, obavljaju detaljne preglede teretnih motornih vozila koja dolaze iz Srbije i Crne Gore, ali istovremeno prikupljaju podatke o organiziranim kriminalnim grupama koje koriste nesreću migranata i stiču protupravnu imovinsku korist za njihov prijevoz i krijumčarenje. 

Današnje operativne akcije rezultat su provedenih aktivnosti, zaključuje GP BiH.