Granična policija o prelasku preko Doljana i Metkovića u Neum

gp bih
Glasnogovornica Granične policije Bosne i Hercegovine je za N1 izjavila kako je Granična policija BiH zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da je od jutros od 7 sati preko GP Doljani i GP Metković dozvoljen tranzit državljana BiH koji putuju za Neum.

 

 

"Referišući se na informaciju i činjenicu da je građanima BiH onemogućen čak i tranzit kroz Hrvatsku, nesporno je da će ministarstvo na čijem sam čelu već sutra, prvi naredni radni dan, predložiti reciprocitet. Naime, mišljenja sam da je nesporna činjenica da Hrvatska kao članica EU mora poštivati zajedničke stavove, ali se ne slažem sa činjenicom da se našim građanima zabrani i tranzit kroz Hrvatsku. Ovo čim prije jer Hrvatska ima mnogo veći broj novozraženih Corona virusom, a značajno manje provodi testiranje", navela je Turković.

Povodom ovih informacija kako je državljanima BiH zabranjen tranzit kroz Republiku Hrvatsku na GP-u Doljani do Neuma, N1 je ranije zatražio informacije iz MUP-a RH iz kojeg su na istakli da takve tvrdnje ne stoje uz dodatno pojašnjenje.

"Mi dopuštamo državljanima BiH tranzit kroz RH uz dokument kojim moraju dokazati da će im biti dozvoljen ulazak u zemlje krajnjeg odredišta", naveli su iz MUP RH.