Granični prijelazi u BiH nemaju rampe, kabine, pa ni uvjete za provjere vozača

Home

Granični prijelazi u BiH nemaju rampe, kabine, pa ni uvjete za provjere vozača


Na pojedinim graničnim prijelazima za pogranični promet, kao što Mokronozi, Plazikur, Vir, Orahov Do, Radež i Meštrovac, ne postoje temeljni infrastrukturni uvjeti za obavljanje graničnih provjera, kazao je ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić odgovarajući na pitanje o stanju infrastrukture na graničnim prijelazima.

Loše stanje

Naime, uz kroničan nedostatak policajaca, trenutačno ih nedostaje više od 460, Granična policija BiH suočava se s lošom infrastrukturom graničnih prijelaza, što dodatno otežava njezin rad. Ovaj problem dodatno je izražen ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju. Ipak, rukovodstvo Granične policije BiH u ovom je slučaju nemoćno. 

Naime, Granična policija BiH nema gazdinstvo nad graničnim prijelazima. Sukladno odredbama Zakona o graničnoj kontroli, Uprava za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) nadležna je za izgradnju, dogradnju, obnovu, upravljanje i održavanje objekata i infrastrukture na graničnim prijelazima.

- Nekoliko puta smo alarmirali nadležna tijela da infrastruktura na samo 20% graničnih prijelaza ispunjava standarde potrebne za kvalitetno i učinkovito obavljanje graničnih provjera, ističe Galić.

Naglašava kako je posebice alarmantno stanje zbog loše infrastrukture na međunarodnim graničnim prijelazima Doljani, Trebimlja, Ivanjica, Deleuša, Hum, Vitina, Metaljka, Ustibar, Uvac i Ripač.


 

(Izvor: Večernji)

Objavio: Čet, 04/05/2017 - 09:59

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top