Grigorije od danas episkop frankfurtski i cijele Njemačke

Bivši episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije od danas će voditi eparhiju frankfurtsku i cijele Njemačke.

Grigorije, koji je u 25. godini života zamonašen u manastiru Ostrog 1992. godine, u prvom obraćanju je rekao da je svjestan izazova koji su pred njim, te istakao da se mora poštovati i cijeniti, podjednako djelima i riječima, gostoprimstvo i dobra volja naroda koji je većinski u toj zemlji.

Vladika Grigorije je istakao da među srpskom pravoslavnom zajednicom ne treba da bude razlika te naveo da ima dobru saradnju sa drugim hrišćanskim crkvama, na prvom mjestu sa rimokatolicima i evangelistima, ali i drugim vjerskim zajednicama.

Najavio je i da će nastojati da sa “pravoslavnom braćom” Grcima, Rusima, Bugarima, Rumunima i svima ostalima gaji ljubav i zajedništvo.

Vjerski dio uvođenja Grigorija u tron arhijereja eparhije frankfurtske i cijele Njemačke, u Hramu Svetog Save u Diseldorfu, predvodio je episkop Lavrentije, a osim brojnih vjernika prisustvovao je i entitetski predsjednik Milorad Dodik te delegacija grada Trebinja.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju ove godine, Grigorije, koji je rođen 1967.godine u Varešu, u centralnoj Bosni, izabran je za episkopa Eparhije frankfurtske i sve Njemačke.

Za sedam dana u Trebinju bit će postavljen novi episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.