Gripa napunila ambulante, jedna osoba hospitalizirana

S prvim hladnijim jesenskim danima stigla je i sezona viroza pa se čekaonice u ambulantama porodične medicine lagano pune, a pacijenti, kako kažu ljekari, najčešće se javljaju zbog respiratornih infekcija.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS o nadzoru nad gripom, od strane dоmоva zdrаvljа u RS priјаvljeno je 2.289 oboljelih od аkutnih rеspirаtоrnih infеkciја (АRI), dоk је оbоljеnjа sličnih gripu (ILI) rеgistrоvаnо 532.

“U bоlnicаmа u RS u оvој sеdmici priјаvljеn је јеdаn slučај tеškе аkutnе rеspirаtоrnе infеkciје (SARI), kојi је zаhtiјеvао hоspitаlizаciјu”, kazali su iz Instituta za javno zdravstvo RS, prenose Nezavisne novine.

Željka Matić, specijalista porodične medicine Doma zdravalja u Bijeljini, ističe da je u posljednjih 20 dana povećan broj pacijenta koji se javljaju zbog respiratornih infekcija, ali i onih koji imaju stomačni virus.

“Uglavnom se radi o djeci iz kolektiva, iz škola i vrtića”, kazala je Matićeva i dodala je najbolja zaštita da se jača  imuni sistem.

“Ishrana treba da bude bazirana na voću i povrću, odnosno hrana bogata vitaminima i mineralima,  te da dovoljno spavamo”, kazala je Matićeva i dodala da očekuju da naredne sedmice stignu vakcine protiv gripa.

U ambulantama Doma zdravlja Banjaluka takođe su potvrdili da je povećan broj pacijenata sa simptomima prehlade, pacijenata sa virusnim infekcijama, najčešće gornjih disajnih puteva koje su praćene povišenom tjelesnom temperaturom, zatim upalama grla.

“Uobičajeni simptomi viroza su curenje iz nosa, kašalj, peckanje u grlu, povišena tjelesna temperatura i malaksalost”, kazali su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Dodaju da ljekari savjetuju izbjegavanje boravka u velikim grupama, češći boravak na čistom vazduhu, redovno provjetravanje prostorija u kojima se boravi i uzimanje vitamina C.

Prema riječima Branislava Lolića, pedijatra,  što se tiče mališana, respiratorne infekcije se  brzo prenose kapljično.

“Ono što je dobro jeste to da  je naviše njih virusno blagog toka i brzo prolaze, nemaju težu kliničku sliku”, rekao je Lolić.