Zaev: Gruevski je iz Skoplja pobjegao u prtljažniku automobila

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da vlast zna kako je osuđeni bivši premijer Nikola Gruevski pobjegao i dodao da je u Albaniju odvezen u prtljažniku automobila.

"Gruevski se liftom spustio u podrum zgrade i tamo se sakrio u prtljažnik automobila, kojim je izveden iz zemlje. U Albaniji ga je čekalo drugo, mađarsko diplomatsko vozilo", rekao je Zaev u intervjuu za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kako prenosi Makfax, na pitanje zašto je potraga za Gruevskim počela tek u ponedjeljak, kada je u zatvoru trebalo da se pojavi u petak, Zaev je rekao da su takva pravila za osuđenike u njegovoj zemlji.

"U našoj zemlji je uobičajeno da kriminalci koji su pozvani u petak da se jave na odsluženje kazne, vikend provedu kod kuće. Nismo to mogli da promijenimo samo za Gruevskog", rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Bijeg iz Makedonije

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski je 11. novembra prošle godine pobjegao u Mađarsku da bi izbjegao služenje dvogodišnje zatvorske kazne.

U Budimpešti je u kratkom roku dobio politički azil, prenosi Beta.

Gruevski je optužen u još četiri sudska postupka koje protiv njega vodi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore za kriminal u vrijeme dok je bio premijer, od 2006. do 2016. godine.

Izvor: