Grupa građana traži od međunarodne zajednice prekid pregovora sa Dodikom, Čovićem i Izetbegovićem

Inicijativa
Grupa građana se obratila dopisom Misiji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, OHR-u i ambasadama SAD-a, Njemačke i Francuske sa šest zahtjeva, pa tako od njih traže i prekid razgovora sa Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

 

Riječ je o dopisu osoba okupljenih oko Građanske inicijative "Za dostojanstvenu Bosnu i Hercegovinu", a koja djeluje preko Facebooka.

Pozvali su spomenute da prekinu pregovore o ključnim pitanjima za budućnost Bosne i Hercegovine sa onima koje smatraju da su najodgovorniji i da snose najveću krivicu za trenutno stanje u državi.

Za njih su to predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

"Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, za koje postoje indicije, a što se i procesuira pred nadležnim institucijama, su korumpirani, nacionalistički političari koji se lažno predstavljaju nacionalnim liderima prvenstveno zahvaljujući višegodišnjim manipulacijama duboko kompromitiranim izbornim procesom, a koji se nalaze na slobodi isključivo zato što kontroliraju tužilaštva i sudove za koje postoji osnovana sumnja da ne procesuiraju optužbe za njihov višegodišnji drski kriminal i sijanje međunacionalne mržnje", poručili su.

Kao ono što je znatno uznemirilo građane naveli su razgovor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajućeg Dodika, Željka Komšića iz Demokratske fronte (DF) i Šefika Džaferoviža iz SDA, sa slovenačkim predsjednom Borutom Pahorom o eventualnoj konačnoj mirnoj podjeli Bosne i Hercegovine na etničkom principu.

Oni smatraju da to nije izvodivo, te da bi to za posljedicu imalo nove žrtve.

"U ime ogromnog, najvećeg broja građana Bosne i Hercegovine poručujemo vam: Bosna i Hercegovina se ne može podijeliti, a svaki obnovljeni pokušaj etničke podjele naše domovine završit će se neuspjehom, uz novo prolijevanje krvi, žrtve, razaranja i rat koji se neće odvijati samo unutar njenih granica", ocijenili su.

Podsjetili ih na dešavanja u prošlosti.

"Podsjećamo vas da ste u bliskoj prošlosti iznevjerili obećanja data i sebi i nama: govorili ste 'nikad više Aušvic', a onda ste 1995. godine omogućili genocid u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN) u Srebrenici. Tada ste na isti način tretirali građane koji su se branili, branili su svoje domove i međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu i one koji su skoro četiri godine, pred vašim očima, terorizirali civile, čineći pri tom genocid, monstruozne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Nažalost, sa istom praksom nastavljate i danas, jednako se odnoseći i prema onima koji negiraju i slave genocid i udruženi zločinački poduhvat i prema onima koji su njihove žrtve", naglasili su u Građanskoj inicijativi "Za dostojanstvenu Bosnu i Hercegovinu".

Od Misije EU u Bosni i Hercegovini, OHR-a, te ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Francuske traže sljedeće:

"Odmah prekinite sve razgovore o reformama u Bosni i Hercegovini sa nelegitimnim, korumpiranim, nacionalističkim liderima ogrezlim u kriminalu, kakvi su Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović;

Pomozite građanima Bosne i Hercegovine u nabavci prijeko potrebnih vakcina protiv koronavirusa;

Sve razgovore o ustavnim i promjenama Izbornog zakona vratite u okvire standarda jednakih prava za sve građane Bosne i Hercegovine, u skladu sa preporukama Vijeća Evrope i Venecijanske komisije, te presuda Evropskog suda za ljudska prava;

Sve razgovore o ustavnim i promjenama Izbornog zakona vratite u institucije Bosne i Hercegovine, uz ravnopravan tretman vladajućih i opozicionih partija, te predstavnika nevladinih organizacija i akademske zajednice;

Hitno pomozite u stvaranju neophodne infrastrukture (elektronsko glasanje, zakonito glasanje putem pošte, nadzor nad kompletnim izbornim procesom, uključujući i nadzor nad biračkim spiskovima, izbor biračkih odbora i brojanje glasova, stvaranje osposobljenje organizacije ili koalicije organizacija civilnog društva za nadzor izbora, pomoć profesionalnim medijima) radi stvaranja preduslova za prve istinski demokratske izbore u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini;

Iskoristite svoj utjecaj i moć za hitnu reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini".

Također su im poručili da ne postoji bolja investicija u Bosnu i Hercegovinu od pomoći njenim građanima u stvaranju demokratskog, građanskog, sekularnog društva i pravne države.

"Pred vama je izbor: da li ćete pomoći građanima Bosne i Hercegovine ili lažnim, korumpiranim nacionalističkim 'vođama naroda' koji decenijama širenjem straha kao taoce drže sve njene građane. Od vas ne očekujemo riječi, već djela", saopćili su iz Građanske inicijative "Za dostojanstvenu Bosnu i Hercegovinu".

Njihova Facebook grupa ima više od 35.000 članova.