Grupa NVO koja okuplja žrtve u BiH traži zaštitu za Aličkovića

Grupa nevladinih organizacija u BiH od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini zatražili su zaštitu za Nihada Aličkovića, za kojim je Srpski četnički pokret raspisao potjernicu i ucijenio njegovu glavu na 60.000 eura.

Zaštitu su zatražili iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Udruženja "Pokret majke enklave Srebrenice i Žepa", Udruženja "žena Podrinja" iz Bratuinca, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., Organizacije šehida i poginulih boraca opštine Vlasenica, Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš i Udruženja podorica nestalih općine Vogošća, prenosi N1.

Iz grupe udruženja su podsjetili kako je "Srpski četnički pokret 24. marta 2019. godine putem sredstava javnog pozvao na linč Nihada Aličkovića raspisavši potjernicu i ucijenivši njegovu glavu na 60.000 eura”.

Ovakvim javnim podsticanjem na linč predsjednika neformalne grupe "AntiDayton" Nihada Aličkovića, ugrožava se ne samo njegova sigurnost, već i sigurnost Bosne i Hercegovine, te dovodi u pitanje njen suverenitet. Srpski četnički pokret je dao sebi za pravo da određuje šta je to Bosna i Hercegovina trebala da uradi u pogledu Aličkovića, a nije uradila, označavajući Aličkovića kao atentatora na (predsjednika Srbije Aleksandra, op.a.) Vučića“, navodi se u saopćenju grupe udruženja.

Ističe se kako ”Srpski četnički pokret ima otadžbinsku upravu koja na hitnim zasjedanjima raspisuje potjernice i javno obećava nagrade, Prijeki četnički sud koji ekspresno sudi, te jedinice za brzo djelovanje koje spremno čekaju da hapse”.

Po svemu sudeći Srpski četnički pokret je država u državi Srbiji koja nesmetano djeluje. Raspisivanje protivzakonite potjernice za Aličkovićem i formiranje jedinica koje su spremne da ga hapse i privedu Prijekom četničkom sudu, udar je na njegovu sigurnost i slobodu kretanja i predstavlja javno podsticanje na terorističke aktivnosti (Član 202a KZBiH ). U konkretnom slučaju javno podsticanje na uzimanje taoca, podsjećaju iz grupe udruženja.

Zbog navedenog, od nadležnih organa i institucija BiH zatražili su fizičku zaštitu za Aličkovića zbog mogućnosti da na osnovu ovakvog javnog poziva na linč isti bude izložen fizičkom napadu, pa čak i likvidaciji, hitno privođenje počinioca ovog krivičnog djela u cilju sprečavanja daljih posljedica i zabranu djelovanja Srpskog četničkog pokreta u Bosni i Hercegovini.