Grupi Čečena nije dozvoljeno da uđu u BiH: Naveli da dolaze turistički, a zapravo bježe od mobilizacije

.
Grupa ruskih državljana iz Čečenije i Ingušetije vraćena je sa Sarajevskog aerodroma te im je odbijen ulazak u Bosnu i Hercegovinu zbog toga što nisu uspjeli dokazati namjeru dolaska u državu.

 

Njih 20-ak je 29. decembra vraćeno u Tursku odakle su stigli u BiH, a o tome što se dogodilo su obavijestili redakciju Kavkaz.Realii što je servis Radija Slobodna Evropa u Sjevernom Kavkazu.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann je za Klix.ba kazao da je prilikom provjere ovih putnika utvrđeno da nemaju dokaz o turističkoj namjeri ulaska u državu.

"Policijski službenici GP BiH u postupku provjera ispunjenosti općih i posebnih uvjeta utvrdili su za grupu državljana Ruske Federacije da ne ispunjavaju propisane uvjete, da su dali nevjerodostojne podatke što je u suprotnosti sa odredbom člana 16. Zakona o strancima i na osnovu toga su im izdata rješenja odbijanja ulaska u BiH", kazao je on.

Pojašnjava da svi strani državljani, koji žele da uđu u teritoriju BiH moraju ispuniti opće i posebne uslove kao što su predočavanje vize, pasoša te dokaza o razlogu ulaska u državu. Ruski državljani koji su vraćeni naveli su da dolaze iz turističkih razloga, ali to nisu uspjeli dokazati odgovarajućim dokumentima. Navodi da je to čest slučaj kod Rusa.

Hoffmann je ranije također kazao da ruski državljani često zloupotrebljavaju bezvizni režim BiH i Rusije, a Kavkaz.Realii je objavio kako su konkretno ovi vraćeni Čečeni planirali zatražiti politički azil u Hrvatskoj zbog ruske mobilizacije za rat u Ukrajini.

"To je klasična zloupotreba bezviznog režima gdje se navodi da dolaze iz turističkih razloga, a nije tako", rekao je Hoffmann za Klix.ba.