Guaido poručio da će se vratiti u Venecuelu uprkos prijetnjama

Lider venecuelanske opozicije Juan Guaido rekao je danas da se u narednim danima želi vratiti u Caracas uprkos prijetnjama koje je dobio zbog ignorisanja sudske zabrane da napusti zemlju.

Guaido, predsjednik parlamenta koji se na mitingu u januaru proglasio za predsjednika države, rekao je to nakon sastanka s predsjednikom Brazila Jairom Bolsonarom, a prije sutrašnjeg putovanja u Paragvaj, prenosi Al Jazeera Balkans.

Guaido se nalazi na turneji kojom želi da osigura inostranu podršku.

On je prvo rekao da želi da se vrati u Venecuelu „tokom vikenda ili u ponedjeljak“ da bi zatim precizirao da će se vratiti „najkasnije u ponedjeljak“.

Guaido nije potvrdio informacije o posjeti Asuncionu, koje je na Twitteru objavio predsjednik Paragvaja Mario Abdo Benitez.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je za američki televiziju ABC News rekao da će Guaido „imati posla sa sudstvom“ pošto je napustio zemlju uprkos zabrani da to učini.

Guaido je tokom noći došao u Brazil preko Kolumbije.

Govoreći o stanju u Venecueli, Guaido je rekao da su zbog nestašice hrane i lijekova „u opasnosti životi 300.000 Venecuelanaca“.

- Ovo nije izbor između Madura i Guaida, nego izbor između demokratije i diktature, bijede i prosperiteta. Mi se borimo za slobodne izbore, za demokratske izbore - naveo je on.