Gubi se kontrola nad epidemijom u USK

Kantonalna bolnica Bihać
Dr. Hajrudin Havić, direktor KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ u Bihaću govorio je o teškoćama sa kojima se suočava ova ustanova kao i u vezi sa epidemiološkom situacijom u USK kada je u pitanju pravovremena detekcija novozaraženih sa Covid-19.

 

Još uvijek postoje ograničenja kada su u pitanju slanja uzoraka od strane kantona na testiranje u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Dnevno se može poslati samo 50 uzoraka. Presjek koji je objavljen 22.10.2020. godine a na osnovu analize 56 uzoraka od 21. oktobra 36 je novozaraženih dok su dan ranije potvrđena 32 slučaja.

Smatra se da je ovaj broj znatno veći te je upućen zahtjev KCUS-u za povećanjem broja testova. Uz ograničenje od 50 testova dnevno ne može se adekvatno obraditi kontakte zaraženih, istakao je Dr. Havić, kao i to da u Bihaću postoji 68 klastera, a u Cazinu 38 i da se gubi kontrola nad epidemijom.

Unsko-sanski kanton je specifičan jer pored 250 000 stanovnika ima i nekoliko hiljada migranata.

U bolnici u Bihaću trenutno je smješteno 24 pacijenta, 21 je pozitivan na koronavirus tri su na respiratoru, a za još tri pacijenta se čekaju rezultati.

Dr. Havić je dodao i to da se virus uvukao i u bolnicu i da imaju četiri zaražena doktora dok je 11 doktora Doma zdravlja u izolaciji.

Što se tiče opreme trenutno imaju ono što je neophodno, ali je potrebno povećati broj testiranja koje je Krizni stab USK tražio od KCUS-a, ali se još uvijek čeka odgovor.

Dr. havić je napomenuo da bi krajem ovog  mjeseca u Bolnici trebao biti instaliran biosigurnosni laboratorij a nakon toga i PCR aparat čiju je nabavku za šest zdravstvenih ustanova, među kojima je i Kantonalna bolnica u Bihaću, obezbjedio UNDP. Na taj način testiranje bi se moglo vršiti u KB Bihać.