Heftičnjak: Gutači žaba i gutači Ustava

heft213

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Svake sedmice iznova tonemo ka dnu. I nikako da konačno tamo dođemo. Dobro je kad si na dnu, jer onda ne možeš tonuti dalje i lagani uspon mora da krene. Mi smo odavno u slobodnom padu, a dva događaja su to ponovo potvrdila. Jedan se desio u Federalnom parlamentu gdje je vladajuća većina, Trojka kako sebe vole da zovu, zajedno sa HDZ-om Dragana Čovića pokušala na silu da mijenja parlamentarna pravila i da po svaku cijenu izabere HDZ-ovog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, Marina Vukoju. Trojka je odavno pristala da kako je to jednom okarakterisao čovjek koji je dao veliki doprinos u odbrani Sarajeva i BiH, ali skromnih političkih potencijala, federalni poslanik Naše stranke, Dragan Mioković, koji je konstantno popuštanje Trojke prema Čoviću i Dodiku nazvao – gutanje žaba. Dok se u Federaciji gutaju žabe, u entitetu Republika Srpska gutaju Ustav. I to onaj Dejtonski. Tamo je Milorad Dodik nametnuo svom Službenom glasniku da objavi njegov akt i da praktično poništi sve ono što je donio Visoki predstavnik.

 

Verbalno su protiv Dodika reagovali skoro svi iz Federacije i međunarodne zajednice, ali nije bilo nikakvih konkretnih poteza a što bi podrazumjevalo smjenu i hapšenje svih onih koji krše Ustav. Priča je svima poznata: entitetska skupština je brutalno pogazila Ustav Bosne i Hercegovine i donijela zakon za koji ona nije nadležna – tako što je anulirala i odluke Ustavnog suda BiH koji je kako mu i ime kaže nadležan za prostor čitave države. Dodik igra na kartu da ga podržava Srbija, odnosno Aleksandar Vučić, a u EU mu je osigurač mađarski predsjednik Viktor Orban, dok on i sam dalje globalno igra na kartu Vladimira Putina. Dodik je toliko siguran u njegovu nedodirljivost tako da njegovo potezi brutalne razgradnje države Bosne i Hercegovine sustižu jedan drugoga, a sankcije za njega ne postoje. Dodik suvereno dakle guta Ustav ove države, dok u Federaciji Dragan Čović pušta hude sitnošićardžije predvođene Dinom Konakovićem i Nerminom Nikšićem da i dalje gutaju žabe.

 

Oni koji se kunu u državu i koji bi trebali imati kakav takav mehanizam odbrane institucija ne znaju ko im glavu nosi. SDA, koja je stvorila ambijent za gutanje Ustava i gutanje žaba, usredotočena je ličnu poziciju Bakira Izetbegovića i njegove supruge Sebije. Trojka je primorana da pristaje na gutanje žaba Dragana Čovića i prihvatanje ucjena od opskurnih likova kakav je Arnel Ze Isak i njegov babo, federalni ministar policije, Ramo Isak. Od tih ljudi realno se ne može nikakva ozbiljna odbrana državnih interesa, nego političko pilićarenje koje ima vrlo kratak rok trajanja. Međunarodni igrači i dalje puštaju da mi slobodno padamo, jer se dno još uvijek ne nazire. Američka ambasada u BiH skoro svakodnevno objavljuje saopštenja podrške, ali ni oni nisu povukli ručnu. Izgleda da se to još skoro neće dogoditi, jer igraju na kartu da će Dodik sam odustati od svoje nakane da RS otcijepi. To je pomalo naivno, kao i Dodikova pomisao da će Ameri i svi drugi veliki igrači sa strane gledati da se to stvarno i dogodi.