Gutereš: Post mi je pokazao pravo lice islama

.
Osjećaj mira, osjećaj solidarnosti, osjećaj velikodušnosti kojem sam svjedočio u zajednicama koje su ugostile izbjeglice, rekao je Gutereš

 

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (António Guterres) iznio je svoju molbu za mir, priznajući da on "dramatično nedostaje" u mnogim dijelovima svijeta, tokom intervjua za arapski servis UN News, uoči onoga što je sada postalo njegova godišnja posjeta muslimanskoj zemlji opterećen izazovima, tokom svetog mjeseca Ramazana.

- Mislim da je ovo trenutak da svi budemo ujedinjeni za mir. Mir je najdragocjenija stvar koju možemo imati na svijetu - rekao je Gutereš.

Dragocjeni mir

- Dakle, ovo je trenutak da se okupimo i da oni koji vjeruju u Boga (na) različite načine, s različitim izrazima, udruže svoje glasove u zajedničkoj molitvi za mir – rekao je on.

Šef UN-a započeo je svoju tradiciju solidarne posjete tokom Ramazana, dok je bio visoki komesar za izbjeglice, upravljajući agencijom za izbjeglice UNHCR – posao koji je obavljao deset godina, prije nego što je preuzeo najviši položaj UN-a 2017.

- Većina izbjeglica su bili muslimani, a većina zajednica koje su primile izbjeglice sa ogromnom velikodušnošću i solidarnosti, bili su muslimani - rekao je on za Reem Abaza za UN News, napominjući da je Konvencija o zaštiti izbjeglica iz 1951. godine u potpunosti u skladu sa duhovne vrijednosti Časnog Kur'ana.

Post u znak solidarnosti

Rekao je da je njegova godišnja posjeta izbjegličkim kampovima ili naseljima kao šef UNHCR-a, gdje je postio u znak solidarnosti, također pružila priliku da istakne velikodušnost koju pokazuju zajednice domaćini.

- Kada sam postao generalni sekretar, mislio sam da tu tradiciju treba održati – sada, ne fokusiran na izbjegličke zajednice, već fokusiran na muslimanske zajednice koje pate - rekao je on.

Pravo lice islama

Upitan kakav mu je uvid pridruživanje muslimanima koji poste tokom ramazana dalo godinama, šef UN-a je rekao da mu je to pokazalo "pravo lice islama".

- Osjećaj mira, osjećaj solidarnosti, osjećaj velikodušnosti kojem sam svjedočio u zajednicama koje su ugostile izbjeglice, kao i otpornost, hrabrost samih izbjeglica je bio izuzetno inspirativan. I ostaje vrlo važna inspiracija za sve što radim danas, kao generalni sekretar Ujedinjenih naroda – ističe on.

Molitva za mir

Sljedeće sedmice, kako bi obilježili posebno vrijeme u duhovnom kalendaru za abrahamske vjere - islam, kršćanstvo i judaizam - predstavnici glavnih svjetskih religija, kao i nereligioznih, okupit će se u petak u sjedištu UN-a u Njujorku , moliti se za mir.

Ideja iza 15-minutnog trenutka kontemplacije je da se prenese kritička poruka o miru u vrijeme toliko sukoba i patnje širom svijeta.

Članovi porodice UN-a, uključujući osoblje, delegate i novinare, dobrodošli su da prisustvuju.

Trenutak molitve za pojedince različitih vjera i uvjerenja trebao bi početi kod skulpture Knotted Gun, u 12:30 sati po lokalnom vremenu

Foto: Twitter