Guterres: Palestinci su lišeni prava na vlastitu sudbinu

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda kaže da se skoro dva miliona Palestinaca sve više suočava sa siromaštvom i nezaposlenošću.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je izjavio da se skoro dva miliona Palestinaca sve više suočava sa siromaštvom i nezaposlenošću, zbog ograničenog pristupa zdravstvu, obrazovanju, vodi i električnoj energiji.

U obraćanju na zasjedanju u New Yorku, on je pozvao Izrael da ukine postojeća ograničenja na rad UN-a i drugih humanitarnih organizacija bez ugrožavanja legitimnih sigurnosnih pitanja.

Istakao je da prošle godine nije postignut nikakav napredak u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba te ukazao na postojeću humanitarnu krizu u Gazi, apelirajući na postizanje dvodržavnog rješenja.

Oživjeti ekonomiju u Gazi

Pozvao je međunarodnu zajednicu da poveća napore u cilju oživljavanja ekonomije u Gazi.

Napomenuo je da su Palestinci više od pola stoljeća lišeni prava na vlastitu sudbinu, dodajući da Palestinci i Izraelci i dalje trpe štetu od nasilja.

"Lideri imaju odgovornost da preokrenu ovaj negativni kurs protiv svog naroda, otvarajući put miru, stabilnosti i pomirenju", kazao je Guterres, prenosi Anadolija.