Guterres: Suočavamo se s generacijskom katastrofom, više od milijardu učenika je van klupa

Guterres
Vraćanje učenika nazad u učionice treba da bude glavni prioritet

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je da je pandemija koronavirusa dovela do najvećeg poremećaja obrazovanja u istoriji sa zatvorenim školama u više od 160 zemalja sredinom jula što pogađa više od milijardu učenika.

Osim toga Guterres je rekao danas da je najmanje 40 miliona djece širom sveta propustilo "svoju kritičnu predškolsku godinu".

Kao posljedica toga on je upozorio da se svijet suočava sa "generacijskom katastrofom koja bi mogla da dovede do gubljenja nezamislivog ljudskog potencijala, podrije decenije napretka i pojača uvriježene nejednakosti".

- Nalazimo se u odlučujućem trenutku za djecu i mlade ovog svijeta, rekao je Guterres u video poruci pri lansiranju UN kampanje "spasimo našu budućnost".

On je kazao da će odluke koje vlade i partneri sada donose imati trajni uticaj na stotine miliona mladih ljudi i na razvojne izglede zemalja decenijama koje dolaze.

Guterres je rekao da vraćanje učenika nazad u učionice treba da bude "glavni prioritet".

- Kada se lokalni prenos Covida-19 stavi pod kontrolu vraćanje učenika nazad u škole i obrazovne institucije što je bezbjednije moguće mora biti glavni proritet, rekao je šef UN i dodao da su konsultacije sa roditeljima, starateljima, nastavnicima i mladima od osnovnog značaja.